Chuť vína

Chuť vína hodnotíme na jazyku v chuťových
pohárcích ...

Chuť vína hodnotíme na jazyku v chuťových pohárcích ( papilách ). Víno vezmeme do úst a pomalu jím převalujeme na jazyku a  trochu prokysličíme – přes zuby nasajeme vzduch, tak vystavíme všechny chuťové buňky styku s vínem.
Rozlišujeme čtyři hlavní chutě: slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Sladkou chuť vnímáme na špičce, dojem sladkosti způsobuje např. fruktóza, sacharóza, glukóza a také glycerin. Slanou vnímáme na patře a uprostřed jazyka, tato chuť se nám u vína může zdát atypická, ale víno obsahuje některé minerální soli, které pochází z půdy. Po stranách jazyka a úst vnímáme chuť kyselou, kterou způsobují různé kyseliny ( vinná, jablečná, mléčná ... ). Jejich přítomnost je pro víno velmi důležitá, ovlivňují stupeň svěžesti a možnost zrání v láhvi. Velký obsah kyselin vytváří tóny agresivní a „zelené“ a většinou ani zráním vína se chuť nezjemní, proto je nutné obsah kyselin pečlivě analyzovat. Hořkou chuť objevíme na kořeni jazyka, způsobují ji třísloviny, alkohol, anthokyany a polyfenoly.
Jestliže jsme víno zhodnotili z jeho „technické“ stránky, můžeme přistoupit k analýze konkrétních chutí. U vůně vína jsme se přesvědčili, že jich existuje obrovské množství , které člověk dokáže určit, toto platí i u chuti. Aroma, které identifikujeme čichem se odrazí v chuti nebo lépe řečeno mozek přiřadí k vůni chuť. Vonné a chuťové složky jsou chemické sloučeniny ( estery, karbonylové kyseliny a alkoholy ), které tvoří určité komplexy a my je vnímáme jako konkrétní vůně. To znamená, že když víno voní a chutná po jahodách a malinách, není do něj přidané ovoce, ale při chemických reakcích probíhajících při kvašení a zrání vína se vytvořily sloučeniny, které svým složením připomínají aroma jahod a malin.
Vyhodnocením vlastností a chutí vína analýza nekončí, ještě je třeba prověřit délku a dochuť vína. Délka se měří na kodálie = časový úsek ( měříme v sekundách ), při kterém vnímáme víno po spolknutí ( vyplivnutí ) v ústech. O dochuti můžeme zjednodušeně hovořit jako o příjemné a nepříjemné. Chuť vína také charakterizujeme jako plnou, hutnou, prázdnou, bohatou, extraktivní, to vše nám buňky v ústech dovolí rozeznat. 
Většina uvedených parametrů závisí na momentálním rozpoložení degustátora a jeho schopnosti rozlišovat aroma a další sledované nuance. Víno se musí ochutnávat v klidu, pomalu a s dostatečnou pozorností.
(kg)

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Riesling trocken 2018 (Weingut A.J. Adam)

Krásný suchý Riesling z Mosely, příjemně minerální...
Skladem 25 ks
Cena
290 Kč

Riesling feinherb "Im Pfarrgarten" 2019 (Weingut A.J. Adam)

Moselský Riesling ve sladším provedení, voňavý, minerální...
Skladem 29 ks
Cena
320 Kč

Cotes du Rhone 2018 (Domaine Cros de la Mure)

Jedno z kultovních vinařství jižní Rhôny si svoji slávu získalo především obdivuhodnou harmonií a elegancí svého vína.
Skladem 51 ks
Cena
425 Kč