Vady vína - korek

„Zakorkování“  vína je přes veškerý technický pokrok stále vinařskou noční můrou.

Ten, kdo se věnuje vínům střední a vyšší kategorie, vnímá pojmenování většiny vinařských vad stejně vážně jako strašení bubákem či hastrmanem. Myšina, plíseň, sirka, aceton, chyba mrazu… nic takového se naštěstí u těchto vín nevyskytuje. Oáza bezpečí ale přeci jen není dokonalá a jedné z klasických vad se opravdu vyhnout nelze: „zakorkování“ vína.

Oč vlastně jde? „Zakorkování“ vína je nákazou, která se z chemického pohledu projevuje jako přítomnost 2,4,6 - trichloranisolu (TCA). Do vína se zdaleka nemusí dostat právě jen z korku, jakkoli je to případ nejčastější. V řadě případů je v tom korek „nevinně“ – sám je sice nositelem této chemické sloučeniny, ale jen proto, že ji „chytil“ například z dřevěných palet při skladování ve sklepě. Z této skutečnosti vyplývá jeden zásadní fakt – „zakorkované“ může být i víno se zátkou z umělé hmoty.

Přesto je nejčastějším zdrojem TCA právě korek, a to zpravidla díky narušené struktuře ve své spodní části, která je v kontaktu s vínem. Četnost tohoto jevu je různá a statistické rešerše udávají výsledky mnohdy rozdílné. Je to logické - jednak je intenzita napadení vína TCA velmi kolísavá, od téměř neměřitelných (a člověkem nezjistitelných) hodnot až po koncentraci (relativně) velmi silnou. Citlivost různých lidí na TCP je navíc extrémně odlišná – co jeden člověk vnímá jako nechutné, jiný necítí vůbec. Přibližně 5% lidí má totiž na TCA citlivost vyvinutou zcela mimořádně.

Od jaké hranice lze tedy hovořit o zakorkování vína, jasné není, v laboratorních podmínkách se používají hodnoty okolo 2 ng/litr. Spokojme se s tím, že obvyklé procento nakažených vín se odhaduje na 3-7%. Přeloženo na počet láhví a zprůměrováno to znamená, že přibližně každá dvacátá láhev má vadu korku. Prakticky přesně takový počet (20-22) mně osobně vychází dlouhodobě také – podloženo několika desítkami tisíc otevřených láhví.

Jaké jsou průvodní znaky „zakorkování“ vína?

První a zároveň pro detekci nejjednodušší stupeň je ten, kdy aroma korku je patrné již při přičichnutí ke korku,  právě vytaženému z láhve. Ten totiž může částečně nést aroma vína, nebo nemít žádné, ale nesmí být po korku cítit (jakkoli by se to mohlo zdát logické). V tu chvíli je prakticky jasno, že „je zle“ a následné přechutnání vína vás v tom se 100% jistotou utvrdí. Intenzita zakorkování je silná, nikdo nezapochybuje o tom, že je víno zkažené.

Druhý, častější projev je ten, kdy z korku není tento negativní čichový vjem znát a projeví se až při ochutnání vína. Jedná se ale stejně o vjem čichový, v němž se při tzv. retroolfakci aroma vína z úst dostává zpět k čichovým buňkám. Ochutnávající bývá zpravidla v první chvíli zaskočen, ale po přechutnání zpravidla není nad čím váhat – i v tomto případě je ono zvláštní aroma, v němž se projevuje korek, plíseň, zelenina a podobné tóny, jasně patrné.

Třetí, nejzákeřnější případ je ten, kdy aroma korku z vína patrné není – a přesto je víno TCA nakaženo. Problém tkví v tom, že víno je nakaženo jen slabě a zdánlivě se dá pít. Drtivá většina lidí ho také vypije s pocitem, že to tedy opravdu nebylo „nic moc“. Jediným prostředkem, jak přítomnost TCA odhalit, je zkušenost. Získáte ji ve chvíli, kdy ochutnáte víno, které jste již mnohokrát předtím pili – a najednou chutná „divně“. Po dlouhodobé praxi zjistíte, že všechna takto postižená vína vykazují základní podobnost – aroma je bez jakékoli ovocné stopy, chuť hrubá, prkenná, nemá žádný vývoj, ale je velmi monotónní. Nemá to ovšem nic společného s „barikovou“ chutí některých mladých vín, která bývají občas lidmi označována jako „korková“ – tam je sice výrazně cítit dřevo, ale ostatní chuťové složky vína jsou zcela v pořádku, víno má svůj ovocný charakter.

Také sekt může být zakorkovaný, ačkoli je mnoho lidí přesvědčeno o opaku. Četnost výskytu TCA je však výrazně nižší než u tichých vín.

Proti korku není žádná rada dobrá. Může sice z otevřené láhve vyčichnout, ale nákaza z vína nezmizí. Víno je nutno vylít, nelze je použít ani na vaření. Někdy to jde s těžkým srdcem, ale nedá se nic dělat.

Závěrem bych přece jednu radu měl: pokud víno chutnáte a jste tak nějak na pochybách, zda má vadu korku či nikoliv, pak ji opravdu má.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

La Vieille Ferme rouge 2019

Celosvětově mimořádně úspěšné víno z produkce bratří Perrinů.
Skladem 120 ks
Cena
196 Kč

Riesling feinherb "Im Pfarrgarten" 2019 (Weingut A.J. Adam)

Moselský Riesling ve sladším provedení, voňavý, minerální...
Skladem 25 ks
Cena
320 Kč

Gigondas 2015 (Domaine Cros de la Mure)

Víno velmi intenzivní chuti, dlouhé...
Skladem 6 ks
Cena
890 Kč