Vinařství Jihoafrické republiky

Začátky jihoafrického vinařství souvisí s holandskými přistěhovalci.

V polovině 17. století vysadil Jan van Riebeeck, ředitel holandské Východoindické společnosti na úpatí Stolové hory v Kapsku první vinice a v roce 1659 vyrobil první jihoafrické víno. V roce 1688 přišli také francouzští přistěhovalci  a začali zakládat vinice a vyrábět vína. V roce 1685 založila rodina Cloete firmu Groot Constantia a jejich sladké víno slavilo v Evropě velké úspěchy. Výroba vína se pomalu zvyšovala a v polovině 18. století se vyváželo bílé i červené víno z vinic v Constantii do Velké Britanie i ostatní Evropy.V roce 1825 zavedla britská vláda vysoká cla na francouzská vína a prodej kapských vín v Velké Britanii rychle stoupal.

V témže roce se ovšem do Jižní Afriky dostal révokaz a všechny vinice musely být postupně obnoveny a vysazeny sazenicemi roubovanými na americké podnože. V roce 1910 byla založena Jihoafrická Unie. Výroba vína rychle stoupala, i když se vyráběla většinou jen laciná stolní vína. Za první světové války silně poklesl odbyt a došlo k obrovské nadprodukci. Řada vinic byla vyklučena a aby se předešlo k podobné situaci byla založena polostátní družstevní organizace KWV (Kooperatieve Wijnbouwers Verenging) se sídlem v Paarlu. Tato organizace kontrolovala rozdělování kvót pro pěstování hroznů. V současnosti se organizace KWV angažuje především při stanovování minimálních cen hroznů a reguluje množství hroznů na trhu. Tato organizace kontroluje asi 85 % trhu. Moderní vinařský zákon z roku 1973 (South African Wine of Origin) je založen na systému označení původu a kontrole výroby.

Nejlepší vinice jsou v okolí Kapského města v pásmu dlouhém přibližně 100 km, směrem ke Stellenbosch. V současné době se pracuje na novelizaci, která má zvýšit podíl ročníků a odrůdy na 85%. Na lahvi, která pochází z kontrolované produkce, je pečeť, která má tři barevné pruhy:
Modrý pruh - zaručuje, že 100 % vína pochází z daného regionu, okresu, rajonu nebo usedlosti.
Červený pruh - zaručuje, že nejméně 75 % vína pochází z deklarovaného ročníku
Zelený pruh - zaručuje, že nejméně 75 % vína pochází z deklarované odrůdy.

V teplých oblastech hrozny trpí horkem a v některých usedlostech sbírají hrozny v noci, aby se využily nižší teploty a hrozny dopravily do lisoven v optimálním stavu. Vína z takto sklízených hroznů bývají na etiketě označována údajem „Night Harvested“ (sbírané v noci).

V JAR se pěstují klasické světoznámé odrůdy. Jedinou výjimkou je Pinotage = jediný původní jihoafrický kultivar, vypěstovaný v roce 1925 prof. Abrahamem Peroldem. Je to kříženec Pinot noir a Cinsaut. Víno má purpurově červenou barvu a charakteristický acetonový buket, který delším ležením mizí, aroma tmavého ovoce s náznaky koření. Mladá vína mají drsnější třísloviny. Původně se používal jen do směsí, nyní se často vyrábí jako čistě odrůdové víno.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Vin de Pays du Mont Caume 2019 (J.P. Gaussen)

"Středomořské" červené víno z Provance od vyhlášeného producenta Bandolu - Jean Pierre Gaussena.
Skladem 120 ks
Cena
275 Kč

Riesling trocken 2021 (Weingut A.J. Adam)

Krásný suchý Riesling z Mosely, příjemně minerální...
Skladem 120 ks
Cena
345 Kč

Cabernet Sauvignon 2018 (Domaine Blomac)

Harmonické víno rubínově červené barvy s intenzivní vůní červeného a černého rybízu, třešní, dřeva, kůže a koření.
Skladem 120 ks
Cena
158 Kč