Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Château Clinet
Ch. Clinet najdeme za pomerolským kostelem v sousedství L´Église-Clinet a Clos L´Église. Historie vinařství je tu datována od 18. století. V 19. století jej - stejně jako Ch. Pétrus – vlastnila rodina Arnaud. V dalším průběhu se vystřídalo několik dalších majitelů (rodina Constant, která vlastnila též La Fleur-Pétrus, poté pánové Barrat, Guibert, Rideaux a Lugnot). Od posledně jmenovaného vede již přímá linka k rodině Audy, v jejímž vlastnictví byl Clinet až do r. 1991.
Právě v této epoše došlo na Clinetu k malé katastrofě – po mimořádných mrazech v r. 1956 byla celá vinice prakticky zpustošena. A přestože byla znovu vysázena, nebyla jí věnována potřebná péče. Teprve s příchodem J.M. Arcauta v r. 1985 nastal zcela zásadní obrat. Spolu s Michelem Rollandem, jehož si přizval na pomoc, zavedli do pěstování a výroby vína na Clinetu zcela zásadní změny, počínaje významným zvýšením podílu Merlotu ve vinicích (na úkor Cabernetu Sauvignon). Byl zaveden ruční sběr, druhé víno a celá řada dalších postupů, které dnes patří u velkých vín ke standardu. Clinet se během několika let dostal z podprůměru mezi elitu.
V roce 1998 se novým majitelem stal Jean-Louis Laborde.
Sklep byl nově přestavěn v r. 2004 tak, aby zpracování mohlo probíhat gravitačním způsobem. Byly instalovány nové dřevěné kádě, proporčně přizpůsobené jednotlivým parcelám. Celková délka „cuvaison“, tedy doby, po níž jsou bobule v tancích, trvá 4-5 týdnů.
Malolaktická fermentace probíhá v sudech. Stáčení se provádí každých 5 měsíců, víno není filtrováno ani čiřeno.
Obecné informace
Apelace: Pomerol
Přibližná produkce: 35.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: červená
Ch. Clinet
Fleur de Clinet (2. víno Ch. Clinet), dříve zvané Domaine Ducasse
Vinice
Rozloha vinic: 8,64 ha
Hustota: 7.500 keřů/ha
Průměrné stáří vinic: 40 let
Odrůdy: 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc
Půda: starobylý štěrk a hluboký jíl, „crasse de fer“ v podloží
Sklizeň: ruční
Sklep
Typ tanků: dřevěné kádě
Zastoupení nových sudů: 100%
Délka zrání v sudech: průměrně 20 měsíců
Kontakty
Majitel: Jean-Louis Laborde
Enolog-konzultant: Michel Rolland
Adresa: SA du Château Clinet, Chemin de Feytit, 33500 Pomerol, France
Webové stránky: www.chateauclinet.com