Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Château Larcis Ducasse
Ch. Larcis Ducasse se nachází v jižní části vinic Saint-Émilionu, mezi Ch. La Gaffeliere a Ch. Pavie. První zmínky o tomto majetku se datují do konce 18. století. V roce 1777 je zaznamenáno, že Larcis byl prodán „za vysokou cenu“ Pierru Beylotovi. V roce 1841 se o Larcisu hovoří jako o jednom z nejlepších „cru“ oblasti. V polovině tohoto století byly vinice rozděleny a jednu část získala známá vinařská rodina Ducasse. Ta následně majetek znovu sjednotila a dala tak vznik současnému jménu. V roce 1869 získalo víno z tohoto château zlatou medaili na Univerzální výstavě v Paříži. Dalším majitelem se stal négociant Raba a jeho pokračovatelé, rodina Gratiot, vlastní château dodnes.
Vinice jsou situovány na poměrně příkrém, jižně orientovaném svahu, který představuje pro vinohradníka namáhavou a složitou práci – odmění se však za ní mimořádnou sluneční expozicí a bezproblémovým odvodňováním. Půda je na tomto kompaktním území překvapivě různorodá – pod svahem je aluviální, písčito-jílovitá, s vrstvou křídy pod povrchem, ve spodní části svahu jílovito-vápencová, výše se nachází měkká křída „molasses de fronsadais“ s jílem, blíže k vrcholu zelený castillonský jíl a na plošině fosilní křída s jílem.
Od roku 2002 převzal technický dozor nad výrobou vína věhlasný N. Thienpont spolu s neméně slavným enologem S. Derenoncourtem. Ti posunuli výraz Ch. Larcis Ducasse blíže bohatšímu, modernímu stylu. Gravitační způsob zpracování, systém oddělených parcel i odrůd, přírodní kvasinky. Malolaktická fermentace v sudech. První stáčení po 6-9 měsících. V některých letech battonage (promíchávání kvasinek během zrání v sudech).
Obecné informace
Apelace: Saint Emilion
Klasifikace: Grand Cru Classé
Přibližná produkce: 40.000 lahví/ rok
Vyráběné víno: červené
Ch. Larcis Ducasse (Grand Cru Classé)
Vinice
Rozloha vinic: 11 ha
Hustota: 6.000 – 7.500 rostlin/ ha
Průměrné stáří: 35 let
Odrůdy: 78% Merlot, 20% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon,
Půda: jílovito-vápencová, podle polohy na svahu
Sklizeň: ruční
Sklep
Typ tanků: betonové
Zastoupení nových sudů: 60%
Délka zrání v sudech: 18-20 měsíců
Kontakty
Majitel: rodina Gratiot Alphandéry
Enolog-konzultant: Stéphane Derenoncourt, Julien Lavenu
Adresa: Château Larcis Ducasse, 33330 St Émilion
Webové stránky: www.larcis-ducasse.com