Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Château Montrose
V roce 1855 si toto château suverénně došlo pro statut 2eme Grand Cru Classé. Jen stěží lze uvěřit, že ještě čtyřicet let předtím se na tomto místě nerozkládalo nic jiného, než lesy, křoviny a vřesoviště.
O tom, že je v těchto místech vynikající štěrková půda pro pěstování vína, se ovšem velmi dobře vědělo už dávno předtím. Musel se však objevit dostatečně silný investor, který byl schopen zrealizovat náročnou proměnu tohoto území v úrodné vinice.
Zarostlé území dnešního Ch. Montrose bylo na konci 18. století součástí rozlehlého panství Ch. Calon-Ségur. Po prohraném soudním sporu přešlo v roce 1778 z rukou Alexandra de Ségur do majetku E.-T. Dumoulina. Ten se mimochodem po dalších dvaceti letech stal i majitelem samotného Ch. Calon-Ségur.
Teprve ale až v roce 1808 se jeho syn pustil do ambiciózního plánu, jenž měl na tomto území nechat vzniknout špičkovým vinohradům. Je známo, že v roce 1815 začal se stavbou dnešní budovy château a o deset let později disponoval přibližně 6 hektary vinic. Ty nazval Montrose (původně Montrose-Ségur), „Růžová hora“, patrně jako připomínku divokých růží, dříve rostoucích na tomto místě. Jeho víra v možnosti tohoto terroiru byla nezdolná – v roce 1825 prodal Ch. Calon-Ségur, aby měl prostředky na další rozšiřování vinic Montrose. Jejich rozloha dosáhla v roce 1866 již 90 hektarů.
Jeho dědicové prodali Montrose M. Dolfusovi z Alsaska, za jehož působení vznikla na pozemcích Montrose poblíž řeky dodnes existující „vesnička“ s domky pro zaměstnance château. V zdobě neslo château název Montrose-Dolfus.
Následujícími majiteli se na více jak sto let stala rodina Charmolüe, od nichž ji v roce 2006 koupili bratři Bouyguesové (též majitelé Ch. Tronquoy-Lalande). Ti pokračují v nákladné a rozsáhlé renovaci Montrose, která začala v roce 2000. Jako technického ředitele se jim podařilo získat Jeana Delmase, někdejšího šéfa na Ch. Haut Brion.
Skvělá parcela vinic Montrose tvoří jeden blok, shlížející na ústí Gironde. Půda je v těchto místech štěrková s příměsí železitých písků. Právě těm je připisována mimořádná schopnost tohoto vína pro dlouhé stárnutí.
Vinifikace na Montrose probíhá klasickým způsobem, čiření vaječným bílkem, bez filtrace.
Víno z Montrose patří bezesporu mezi bordeauxskou elitu. V minulosti vynikalo vždy silnou tanickou strukturou, která může vyvolávat ve střednědobém horizontu rozporuplné reakce, avšak umožňuje vínu dožít se velmi vysokého věku ve skvělé kondici.
Po nástupu bratří Bouyguesů procházelo toto víno určitým obdobím hledání nového stylu z hlediska zastoupení jednotlivých odrůd i technik vinifikace. V důsledku toho byl jeho projev v jednotlivých letech spíše kolísavý. Do budoucna má však Ch. Montrose velké ambice - vynikající terroir a zkušenosti Jeana Delmase by je měly bezezbytku naplnit.
Obecné informace
Apelace: St. Estèphe
Přibližná produkce: 320.000láhví
Vyráběná vína: Ch. Montrose
La Dame de Montrose (2. víno ze
Ch. Montrose)
Vinice
Rozloha vinic: 94 ha
Hustota: 10.000 keřů/ha
Průměrné stáří: 50 let
Odrůdy: 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Cabernet Franc, 5% Malbec a Petit Verdot
Půda: štěrková, se železitými písky
Sklep
Typ tanků: nerezové
Zastoupení nových sudů: 55-65%
Délka zrání v sudech: 18 měsíců
Kontakty
Majitel: bratři Bouyguesové
Adresa: 33 180 St.-Estèphe
Webové stránky: www.chateau-montrose.com