Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Hodnocení En Primeur 2018 Pomerol
Vynikající výsledky celé řady pomerolských châteaux trochu matou – tentokráte tu nic nebylo zadarmo a mnozí další skončili jen s víny průměrnými. „Kvalitou se to dá srovnat s rokem 2010, ale jestliže tehdy jsme mohli spát a probudit se až o sklizni, tak letos jsem neměl jediný den dovolené,“ řekl Alexandre Thienpont z Vieux Ch. Certan.
Tak jako jinde v Bordeaux se museli v Pomerolu během roku vyrovnat s celou řadou problémů. A jestliže byli na rozdíl od ostatních oblastí ušetřeni krupobití, pak se jim dostalo naopak jiných „radostí“ -ať už na jaře sprchávání květů, tak především na podzim, kdy se jindy velká výhoda této apelace proměnila v pravý opak. Pomerol je nejteplejší oblast celého bordeauxského regionu, což v suchém a teplém létě vedlo k tomu, že se v polovině září na některých parcelách (tam, kde půda málo zadržuje vodu) prakticky zastavil vývoj bobulí na keřích a část úrody tak byla ztracena.
Velkým nebezpečím byl i zde masivní útok peronospory počátkem července. „Když jsem to uviděl, sehnal jsem okamžitě 17 lidí, kteří druhý den „vlétli“ do vinice a otrhali každý zasažený list, každou zasaženou bobuli. Přišel jsem tak jen o 5% produkce. Tam, kde lidé na château nebydlí, protože majiteli jsou např. finanční instituce, tak na ten problém přišli až po víkendu – a dopadli mnohem hůře“. To jsou slova hraběte de Coincy ze Ch. Belle Brise.
A názor do třetice - Bertrand Nicolas ze Ch. La Conseillante: „Chtěli jsme letos udělat víno v bio kvalitě, ale atak plísně byl tak mohutný, že jsme na tuhle myšlenku museli rezignovat.“
Nic to nemění na tom, že všechna tři zmiňovaná châteaux (a mnohá další) dokázala navzdory těmto obtížím vytvořit mimořádná vína, kvalitou rovná těm nejlepším ročníkům historie. Vína nadprůměrně silná, ale zároveň harmonická a vyvážená. Stejně úspěšná byla další châteaux z pomerolského plateau -ať už z těch nejdražších (Pétrus, Lafleur), tak z cenově přístupnějších (Vray Croix de Gay, Croix St. Georges).
Ale ani na druhé straně kvalitativního spektra nešlo nikde o podřadnou kvalitu – všechna vína jsou dokonale zralá, jen někde si obsah alkoholu či výraz tříslovin vzal slovo výraznější, než mělo být.