Hodnocení vín en primeur

 

Posuzování kvality mladých, nehotových vín je disciplínou samo o sobě. Vedle problémových faktorů, které zná každý velmi dobře z ochutnávání a hodnocení běžných vín, se tu navíc objevuje komplikace, plynoucí z toho, že víno se nachází v určité konkrétní, nehotové fázi svého vývoje. Víno tak nelze nahlížet běžnou optikou (což se bohužel nezřídka děje), ale hodnocením adaptovaným právě k tomuto momentu.

Za normálních okolností se totiž milovník vína setkává pouze s jeho definitivní podobou. Ale během procesu, kdy víno teprve vzniká, je nutno vlastní senzoriku tvrdě přimět k poslušnosti podle všech odlišných fází, kterými víno prochází – od přechutnání samotného moštu, přes agresivní charakter před malolaktickou fermentací až po nejtvrdší stav před koncem zrání či disharmonickou chuť po láhvování. V žádném z těchto případů nelze víno hodnotit stejným způsobem jako hotové, naláhvované, odpočaté víno.

Vedle problémů, které souvisejí s individuálními schopnostmi a zkušenostmi degustátora a představují tak celou řadu subjektivních úskalí, ovlivňuje hodnocení vín i samotná kvalita předkládaných vzorků.  Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě „stočené“ sudové vzorky vína, které je v procesu zrání, je zřejmé, že zdaleka ne vždy je víno právě v tuto chvíli v ideálním stavu.


Hodnocení vín en primeur – subjektivní problémy

Hodnocení vín en primeur – objektivní problémy

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Grand Bateau rouge 2015

Jméno „Grand Bateau“ neboli „Velká loď“ odkazuje na slavné Ch. Beychevelle...
Skladem 120 ks
Cena
275 Kč

Crémant de Bourgogne Blanc de Brut de Chastenay (Union Blasons de Bourgogne)

Slavnostní okamžiky vyžadují slavnostní víno.
Skladem 111 ks
Cena
325 Kč

Sancerre blanc 2015/17 (Domaine Vacheron)

Sancerre je rodištěm nejslavnějšího francouzského Sauvignonu.
Skladem 120 ks
Cena
550 Kč