Hodnocení vín en primeur

 

Posuzování kvality mladých, nehotových vín je disciplínou samo o sobě. Vedle problémových faktorů, které zná každý velmi dobře z ochutnávání a hodnocení běžných vín, se tu navíc objevuje komplikace, plynoucí z toho, že víno se nachází v určité konkrétní, nehotové fázi svého vývoje. Víno tak nelze nahlížet běžnou optikou (což se bohužel nezřídka děje), ale hodnocením adaptovaným právě k tomuto momentu.

Za normálních okolností se totiž milovník vína setkává pouze s jeho definitivní podobou. Ale během procesu, kdy víno teprve vzniká, je nutno vlastní senzoriku tvrdě přimět k poslušnosti podle všech odlišných fází, kterými víno prochází – od přechutnání samotného moštu, přes agresivní charakter před malolaktickou fermentací až po nejtvrdší stav před koncem zrání či disharmonickou chuť po láhvování. V žádném z těchto případů nelze víno hodnotit stejným způsobem jako hotové, naláhvované, odpočaté víno.

Vedle problémů, které souvisejí s individuálními schopnostmi a zkušenostmi degustátora a představují tak celou řadu subjektivních úskalí, ovlivňuje hodnocení vín i samotná kvalita předkládaných vzorků.  Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě „stočené“ sudové vzorky vína, které je v procesu zrání, je zřejmé, že zdaleka ne vždy je víno právě v tuto chvíli v ideálním stavu.


Hodnocení vín en primeur – subjektivní problémy

Hodnocení vín en primeur – objektivní problémy

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Beaujolais Nouveau 2017 (Paul Sapin)

Beaujolais Nouveau - lehké, ovocné, svěží a snadno pitelné víno.

Cena
136 Kč

Beaujolais Villages Nouveau 2017 (Paul Sapin)

Beaujolais Nouveau - lehké, ovocné, svěží a snadno pitelné víno.

Cena
154 Kč

Chateau La Roque de By 2015

Pěkné víno Ch. Roque de By z kategorie cru bourgeois, patří stejným majitelům jako Ch. La Tour de By.
Skladem 120 ks
Cena
350 Kč