Hodnocení vín en primeur

 

Posuzování kvality mladých, nehotových vín je disciplínou samo o sobě. Vedle problémových faktorů, které zná každý velmi dobře z ochutnávání a hodnocení běžných vín, se tu navíc objevuje komplikace, plynoucí z toho, že víno se nachází v určité konkrétní, nehotové fázi svého vývoje. Víno tak nelze nahlížet běžnou optikou (což se bohužel nezřídka děje), ale hodnocením adaptovaným právě k tomuto momentu.

Za normálních okolností se totiž milovník vína setkává pouze s jeho definitivní podobou. Ale během procesu, kdy víno teprve vzniká, je nutno vlastní senzoriku tvrdě přimět k poslušnosti podle všech odlišných fází, kterými víno prochází – od přechutnání samotného moštu, přes agresivní charakter před malolaktickou fermentací až po nejtvrdší stav před koncem zrání či disharmonickou chuť po láhvování. V žádném z těchto případů nelze víno hodnotit stejným způsobem jako hotové, naláhvované, odpočaté víno.

Vedle problémů, které souvisejí s individuálními schopnostmi a zkušenostmi degustátora a představují tak celou řadu subjektivních úskalí, ovlivňuje hodnocení vín i samotná kvalita předkládaných vzorků.  Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě „stočené“ sudové vzorky vína, které je v procesu zrání, je zřejmé, že zdaleka ne vždy je víno právě v tuto chvíli v ideálním stavu.


Hodnocení vín en primeur – subjektivní problémy

Hodnocení vín en primeur – objektivní problémy

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Chateau Beaubois "Cuvée Expression" rouge 2016/17

Díky výraznému zastoupení Syrahu má trochu neobvyklé, avšak atraktivní aroma...
Skladem 120 ks
Cena
178 Kč

Anjou blanc 2015/17 (Ch. de la Roulerie)

Skvělé gastronomické víno, které se jako málokteré hodí i k zeleninovým pokrmům, chřestu, sushi či orientální kuchyni.
Skladem 90 ks
Cena
344 Kč

Vacqueyras Vieilles Vignes 2014

Vacqueyras, staré vinice a M. Tardieu - ve výsledku nemůže přijít nic než mocné, lahodné, ohromující víno.
Skladem 12 ks
Cena
600 Kč