Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Přehled odrůd, část Am-Az
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy - část Am - Az
Amigne
Původ: Stará a velmi typická bílá švýcarská odrůda z kantonu Valais, pravděpodobně přivezena Římany.
Oblast kultivace: Švýcarsko, Valais , hlavně katastr vesnice Vetroz
Charakteristika: Rychlý vrůst, dlouhé, nepravidelné a řídké hrozny, lehce oválné, zelenožluté bobule, pozdní zralost, velmi limitovaná produkce z tohoto důvodu.
Víno: má neutrálního aroma, delikátní ovocnou aciditu, víno k dlouhému uložení. Často se přidává do jiných vín k vylepšení jejich struktury. Říká se mu také „Víno - lékař“.
Gastronomie: Aperitiv, dezerty.
André
Původ: Odrůda vyšlechtěná ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích v roce 1961 křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké
Oblast kultivace: Pouze u nás na rozloze zahrnující cca 2% plochy
Charakteristika: Velmi plodná, ale relativně pozdě dozrávající odrůda se standardní odolností vůči škůdcům. Hustý kuželovitý hrozen se středně velkými bobulemi
Víno: Na dobrých polohách dosahuje víno lepších výsledků než Svatovavřinecké, avšak zpravidla postrádá ušlechtilejší jemnost kvalitní Frankovky
Antao Vaz
Původ: Stará původní portugalská odrůda z oblasti Alentejo.
Oblast kultivace: Exkluzivní výskyt v Portugalsku
Charakteristika: Středně velké, válcové hrozny, malé, kulaté, zelenožluté bobule se slabou slupkou, jemně kyselé chuti, neutrální aroma. Středně výnosná, vůči plísním odolná odrůda. Víno: Slámově žluté, s vysokým obsahem alkoholu, s dobrou strukturou a příjemnými tóny ve finále.
Gastronomie: Bílá masa na omáčkách a grilované mořské ryby.
Armon Noir
Původ: Nejistý; existuje domněnka, že markýz d’Armon ji přivezl ze Španělska do Francie Synonymum: Ermoul (Alžírsko)
Oblast kultivace: Jih Francie, na začátku 20. století až 214.000 ha, v roce 1988 již jen 65.000 ha. Něco málo se pěstuje v Alžírsku a Argentině
Charakteristika: Odrůda s pomalým růstem a pozdním zráním se stále méně pěstuje. Velké, dlouhé hrozny o váze 400 g až 1 kg. Tmavě fialové bobule s velmi tenkou a citlivou slupkou.
Víno: Bledě červená barva, nízký obsah alkoholu, slabá struktura a nevalný charakter.
Arinto
Původ: Odrůda je často srovnávána s Ryzlinkem a předpokládá se, že byla dovezena do Portugalska z Porýní, ale nemá s Ryzlinkem žádnou příbuznost.
Synonymum: Bical (Portugalsko)
Oblast kultivace: Je pěstovaná výhradně v Portugalsku; je to základní odrůda regionu Bucelas, cca 25 km od Lisabonu.
Charakteristika: Středně velké kompaktní a rozvětvené hrozny. Malé a nepravidelné bobule, s pevnou slupkou a šťavnatou dužinou. Velmi produktivní odrůda ve vlhkém prostředí.
Víno: Bohaté na kyseliny, velmi delikátní chuti s buketem do květin. Vzdáleně připomíná Ryzlink, a může být dost alkoholické. S věkem rozvíjí tóny do citrónu a černého bezu.
Gastronomie: Smažený pstruh na citronu.
Arnsburger
Původ: výsledek křížení odrůd klonů Ryzlinku 88 a 64 v institutu v Gensen-heimu v Německu.
Oblast kultivace: Momentálně se pěstuje na 4 ha v různých oblastech Německa, a usiluje se o zařazení do oblasti na ostrově Madeira v Portugalsku, jako o povolenou bílou odrůdu.
Charakteristika: Velké, kónické, řídké hrozny se středně velikými, oválnými bobulemi, zelenožluté barvy. Rychlý vrůst s pozdějším zráním. Odolný proti plísni botrytis.
Gastronomie: Salát z uzeného lososa, tatarský steak z lososa.
Arvine
Původ: Stará švýcarská odrůda z kantonu Valais
Oblast kultivace: Švýcarsko, Valais, region Sion a Martigny.
Charakteristika: Malé, řídké hrozny s malými kulatými bobulemi. Rychlý růst s pozdním zráním.
Víno: Mocné, sladké, s květinovým aroma, delikátní, se slanou příchutí, vyznačuje se schopností pro dlouhé uložení.
Gastronomie: Tučná kachní a husí játra.
Assario Branco
Původ: Stará portugalská odrůda, pravděpodobně z regionu Dao
Synonyma: Boal Cachudo, Malvasia Fina, Olho de Lebre, Arinto da Dao (Portugal)
Oblast kultivace: Portugalsko, regiony Dao, Alentejo a Algarve Charakteristika: Střední až větší hrozen, nepravidelný a rozvětvený, měkký. Malé, zlatožluté bobule.Vysoce produktivní odrůda, dobře prosperující ve vlhčích a hlubokých zeminách.
Víno: Lehké, svěží s vyšším obsahem kyselin, slámově žluté barvy.
Gastronomie: Smažený rejnok
Auban
Původ: Region Vaucluses (Gigondas a Ventoux) v jižní Francii
Synonyma: Carignan de Gigondas, Carignan de Bédoin, Moutardier (Francie)
Oblast kultivace: jih Francie, Provence a Languedoc. Něco málo se pěstuje v Kalifornii a Austrálii.
Charakteristika: Velké a kompaktní hrozny s černými bobulemi, lehce oválnými a ne velmi šťavnatou dužinou. Odrůda s pozdním rašením, odolná vůči mrazům i plísním.
Víno: Středně plné, dobře hodnocené, srovnatelné s Carignanem, ale s menším množstvím taninů, méně živé a bledší barvy.
Gastronomie: Jehněčí kotleta na rozmarýnu.
Augster (modrý)
Původ: Stará maďarská odrůda jak vinařská, tak stolní
Synonyma: Augster Blau, Blaue Oliventraube, Blauer Ranful, Bajor Kék, Goher Kék (Maďarsko),Blauer Fingerhut, Blauer Ritscheiner (Horní Rakousko – Korutany)
Oblast kultivace: Maďarsko a Rakousko
Charakteristika: Velké řídké hrozny, s oválnými, tmavomodrými bobulemi, sladkou dužinou a silnou slupkou. Odrůda vhodná pro stolní hrozny, ale využívána i pro lehké bílé víno.
Augster (bílý)
Původ: Zřejmě Maďarsko
Synonyma: Augster Weiss, Weisser Lagler, Budaz Gohér (Maďarsko), Cassarola (Itálie), Runa Ranina (Chorvatsko)
Oblast kultivace: Hlavně Maďarsko, jinde jen sporadicky.
Charakteristika: Raná odrůda, porovnatelná s charakteristikou modrého Augsteru.Velmi příjemné chuti, velmi sladká a lehce muškátová.
Aurelius
Původ: Vyšlechtěn v Perné u Mikulova ing. Veverkou z odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Do knihy odrůd zapsán v roce 1983. Jméno odkazuje na římského panovníka Marka Aurelia.
Oblast kultivace: pouze u nás, a to v malé míře (cca 0,3% rozlohy)
Charakteristika: Odrůda dobře odolná vůči mrazu, nepříliš náročná na specifické půdní podmínky. Středně velký, kuželovitý hrozen.
Víno: Nazýváno "Ryzlinkem pro chudší oblasti", čemuž odpovídá i jeho charakteristika, podobná Rýnskému ryzlinku, ovšem méně ušlechtilá.
Auxerrois
Původ: Burgundsko; raná odrůda z rodu Pinot, ale odlišná od Pinot Blanc, Chardonnay nebo Morillon.
Synonyma: Auxois, Auxera, Blanc de Laquenexy (Francie).
Oblast kultivace: Francie (1.600 ha), Alsasko, Champagne, Burgundsko, Lucembursko, Německo (hlavně Bádensko)
Charakteristika: Středně veliké, nekompaktní hrozny se žlutozlatými bobulemi, růžovějícími při vyzrávání. Jemné ovocné chuti.
Víno: Příjemně kulaté; méně kyselin než v Pinot Blanc.
Gastronomie: Králičí paštika s lískovými oříšky.