Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Přehled odrůd, část Ca - Cz
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ca - Cz
Cabernet Franc
Původ: Velmi stará a známá bordeauxská odrůda.
Synonyma: Acheria, Bouchet, Bouchy, Breton, Grosse Vidure, Noir Dur, Sable Rouge, Messange Rouge, Trouchet Noir, Véronais (Francie), Cabernet (Rakousko), Kaberne Frank (Slovinsko, Chorvatsko).
Oblast kultivace: Ve Franci na ploše 30.256 ha, jinak je rozšířená na všech kontinentech. Hraje důležitou roli v regionech severní Itálie (Friuli 5.669 ha). Dále pak ve Španělsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Rusku, Argentině, Brazílii, Chile, Kalifornii, Kanadě, Jižní Africe a Austrálii.
Charakteristika: Středně velké hrozny s rozvětvením. Malé, tmavomodré bobule. Odrůda středního vzrůstu, s raným rašením a zralostí.Všeobecněi nedosahuje kvalitu odrůdy Cabernet-Sauvignon, ale nelze si bez něj představit žádné velké víno z Bordeaux, zpravidla zkomponovaného ze 3 a více odrůd; chybělo by mu to nejpodstatnější: ovocnost, tělo a síla. Jeho měkký charakter slouží k zjemnění vína tvrdšího typu jako Cabernet-Sauvignon.
Víno: Mladé je lehké, a příjemné, ale obsah taninu a kyselin značný. Aroma připomíná maliny a fialky. V oblasti Loiry začíná převyšovat kulturu odrůdy Chenin Blanc; vína jsou jemná a ovocná. Ve Friuli a Veneto se projevuje víno s lehkou strukturou.
Gastronomie: Pečená perlička.
Cabernet-Sauvignon
Původ: Přesné určení je nesnadné. Pravděpodobné oblasti původu jsou jih Francie, Bordeaux nebo i údolí řeky Ebro na severu Španělska. Je také možné, že pochází z odrůdy „Biturica“, kterou si oblíbili Columella a Plinius, římští guvernéři kolonií Aquitanie, pěstované nejprve v oblasti Graves a později v Medoku.
Synonyma: Bidure, Marchoupet, Petit Vidure (Francie), Bordeaux (Rumunsko), Burdeeos Tinto (Španělsko), Kaberne-Sovinjon, Lafite (Rusko, Bulharsko), Petit Cabernet (Maroko).
Oblast kultivace: S celkovou výměrou 140.000 ha, zaujímá 7.místo na světě. Ve Francii samotné na ploše 36.460 ha, z toho tři čtvrtiny v regionu Bordeaux. V Bulharsku 18.000 ha, v zemích bývalého SSSR 2.000 ha, dále pak v Chile, Rumunsku, v Itálii, Argentině, Brazíliii, Jižní Africe, v Maďarsku, Španělsku, Řecku, Maroku, v Turecku, Libanonu , Izraeli , v Mexiku, Kalifornii, Kanadě, Austrálii, a Novém Zélandu.
Charakteristika: Malé hrozny s černými, středně velkými kulatými bobulemi, pokrytými „voskovým“ filmem, se silnou a tvrdou slupkou a pevnou dužinou. Aroma připomíná fialky a jeřabiny s astringentním charakterem. Daří se jí v chudých štěrkových zeminách. Mladé keře nedávají kvalitní víno.
Víno: tato odrůda je dost tvrdá,velmi tmavé barvy. Vína, která se s ní scelují, pocházejí z odrůd Merlot, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot, dodávají ohromnou pestrost tělu a buketu vína, které se při zrání ještě rozvíjí. Jsou to zpravidla vína k dlouhodobému uložení a archivaci.
Gastronomie: Grilovaná hovězí kotleta.
Canaiolo Nero
Původ: Velmi stará toskánská odrůda
Synonyma: Caccione Nero, Cagnina, Canaivola, Uva Canina, Tindilloro (Itálie)
Oblast kultivace: málo v Itálii v Toskánsku, kde tvoří součást Chianti, ale také v Umbrii, Laziu, Markách, Sardinii a Emilii-Romagni.
Charakteristika: Středně velké, kónické, nekompaktní hrozny. Středně velké, oválné bobule, s tenkou, ale pevnou modro-černou slupkou, neutrální chuti, lehce nakyslé, s vysokou koncentrací cukru. Odrůda je citlivá na plísně. Daří se jí ve vlhkých hlubokých zeminách.
Víno: Všeobecně není používáno jako jednoodrůdové, pro nadměrný extrát a vyjímečnou hořkost. Ve spojení s jinými, přináší kromě barvy, finesu a parfém.
Carignan Noir
Původ: Španělsko, odrůda pěstovaná v okolí města Carinena, od čehož je odvozeno jméno. Od 12. století se pěstuje ve Francii, hlavně v regionech Midi (jih) a západních Pyrenejích.
Synonyma: Bois Dur, Carignane, Catalan, Girarde, Mataro, Plant de Lédenon, Rousillon (Francie), Carignano (Itálie), Legno Duro (Itálie, Maroko), Uva di Spagna (Itálie), Pinot d’Evora (Portugal), Carinena, Crujillon, Crusillo,Mazuela, Samso (Španělsko)
Oblast kultivace: Pěstovaná na celkové rozloze 280.000 ha, odrůda Carignan noir zaujímá 5. místo na světě. Ve Francii se pěstuje takřka pětina celkové světové produkce: 167.200 ha. Ve Španělsku 8.100 ha, dále pak v Itálii, Maroku, na Kypru, v Řecku, Kalifornii, Mexiku, Chile, v Argentině, Uruguay a Číně. V Alžírsku se odrůda pěstovala až do nezávislosti na 140.000 ha. Jen vzácně se vyskytuje v Jižní Africe a Austrálii.
Charakteristika: Velké cylindrické, nebo kónické kompaktní hrozny s černými, kulatými průměrnými bobulemi, silnou a taninovou slupkou. Odrůda s pozdním rašením a zráním se pěstuje na chudých zeminách.Je velmi náchylná na choroby.
Víno: Tmavě červené, mocné, s vysokým obsahem tříslovin, často nepříjemně hořké. To je důvod proč se většinou sceluje s jinými víny typickými AOC Côtes-du-Rhône, Coteaux du Languedoc, Corbiere, Minervois, Côtes du Rousillon a Côtes de Provence.
Gastronomie: Vepřové soté na zázvoru.
Ciliegiolo
Původ: Stará španělská odrůda, dovezená v roce 1870 do Toskánska, dnes pěstovaná jen v Itálii.
Synonymum: Cigliegino, Cigliegiolo di Spagna (Itálie)
Oblast kultivace: Toskánsko, Lazio, Umbria, Ligurie a Marche.
Charakteristika: Velké, podlouhlé, kompaktní, cylindrické hrozny. Středně veliké, černo-fialové, ojíněné bobule se silnou slupkou. Vysoce produktivní odrůda rychlého vzrůstu.
Víno: S vysokým obsahem alkoholu, silné, s intenzivním zbarvením, s aroma do třešní. Tvoří nedílnou součást Chianti v proporcích 5 až 10% (vedle Sangiovese 70-90%).
Cinsaut
Původ: Jižní Francie, Languedoc, Provence
Synonymum: Chainette (Alžírsko), Cinsault (Alžírsko,Francie, Maroko,Tunisko), Espagnol, Monterille, Plant d’Arles, Salerne (Francie), Hermitage (Jižní Afrika), Oeillade (Alžírsko, Francie), Ottavianello (Itálie), Picapol (Uruguay),
Oblast kultivace: Celková světová plocha 80.000 ha. Ve Francii 48.200 ha (Languedoc cca 33.000 ha), dále se pěstuje v Itálii, Řecku, Bulharsku, v Rumunsku, Rusku, Porugalsku, Maroku, Libanonu a Jižní Africe, v Kalifornii, Austrálii. Před nezávislostí Alžírska až 60.000 ha.
Charakteristika: Velké, prodloužené, cylindrické nebo kuželovité, kompaktní hrozny. Velké, modré a oválné bobule s „voskovým“ filmem, pevnou a křupavou slupkou a dužinou. Odrůda středně rychlého vzrůstu, s pozdním rašením a středně raným zráním, citlivá proti padlí.
Víno: Jasné barvy, poddajné s příjemným buketem, připomínajícím mandle a ořechy. Ve velké většině případů tvoří součást scelovaných vín v Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Provence, Coteaux du Languedoc. V Jižní Africe se zpracovává pro vysoký obsah cukru ve stylu Porto.
Clairette Blanche
Původ: Jižní Francie
Synonymum: Blanquette (Francie, Maroko), Bou Afrara (Alžírsko), Clairette Pointue (Alžírsko, Francie), Ovsianka, Vivsianka (Rusko)
Oblast kultivace: Ve Francii je na ústupu ( v r.1988 jen na 3.900 ha), také málo v Jižní Africe. Používá se k výrobě šumivého vína Vonkelwyn. Dále se pěstuje v Alžírsku, Maroku, v Itálii a Izraeli, Rumunsku, v Austrálii, Uruguay a Chile.
Charakteristika: Středně veliké hrozny, kónického tvaru, poměrně řídké. Malé až střední oválné bobule světlezelené až bílé s tenkou slupkou, sladké chuti. Odrůda s rychlým vzrůstem a pozdním zráním, vzdoruje plísním a daří se ji na chudých zeminách.
Víno: jako jednoodrůdové ve Francii, v AOC Clairette de Belgarde a Clairette de Languedoc, velmi aromatické a bohaté na alkohol, zlatožluté barvy. Také se zpracovává jako sladké, likérové, dolihované. Také se sceluje s Muscat Blanc (bílý muškát) směsi přináší svěžest a lehkost. Dále se zpracovává na šumivé víno AOC Blanquette de Limoux.Zde je scelována v jistém poměru s odrůdou Mauzac a tím vzniká zlatožluté, perlivé víno, poddajné, sladké a ovocné, s parfémem muškátu a růží. Existuje také Clairette Rose (růžový), vyznačující se barvou svých bobulí.
Gastronomie: Různé typy salátu, s rybím, s masovým i drůbežím základem.
Colombard
Původ: Francie, region Charente (západní pobřeží)
Synonymum: Blanc Emery, Bon Blanc (Francie), Colombar (Jižní Afrika), French Colombard (Kanada, Chile, Izrael)
Oblast kultivace: Stále méně ve Francii(v 1958 až 13‘105 ha, v 1980 jen 4‘900 ha). Zato v Kalifirnii se dnes pěstuje na 21‘900 ha. V dalších zemích pak v Jižní Africe, v Austrálii a Izraeli.
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické hrozny. Zlatožluté, elipsovité boule průměrné velikosti, se šťavnatou dužinou. Odrůda rychlého vzrůstu, s raným rašením a středně pozdní zralostí; málo odolná proti plísním a padlí.
Víno: Hlavním znakem je výrazná acidita, proto se v teplých klimatických podmínkách podává jako osvěžující víno. Je velmi ovocné, s květinovým aroma, hlavně v Kalifornii. V Jižní Africe, ve spojení s odrůdou Chenin Blanc, dává famózní „Stein“. Mezi jinými. I když v menší míře, tvoří vína určená k destilaci Cognaků a Armagnaků.
Concord
Původ: Odrůda vyšlechtěná v roce 1843 v USA ve městě Concord (New York); ze semene Vitis Labrusca ; autor E.W. Bull.
Oblast kultivace: Hlavně v severních státech USA ( 11‘600 ha ve státě New York), také v Kanadě a Brasilii.
Charakteristika: Dost velké, pyramidální hrozny, ne velmi kompaktní. Velké, nepravidelně kulaté, ojíněné bobule, tmavofialové barvy smíšené s bobulemi zelenými. Velmi produktivní odrůda rychlého vzrůstu, dává přednost lehkým, písčitým zeminám.
Víno: Světle-rubínové červené barvy, lehce astringentní, s výrazným buketem jahod. Má trochu odér „zmoklé kožešiny“. V době kvetení je možno tento odér zaznamenat i ve vinici.
Cortese
Původ: Itálie, pravděpodobně provincie Alessandria v Piemonte
Synonymum: Courteisa, Courteis
Oblast kultivace: V Itálii, na 1‘851 ha. Je jedna z mála bílých odrůd v Piemonte,
hlavně v provinciích Alessandria, Asti a Cuneo
Charakteristika: Velké, pyramidální, kónické hrozny. Střední, oválné bobule, zlatavé na sluneční straně. Dobré i jako stolní hrozny. Odrůda rychlého růstu, středně pozdního zrání.
Víno: suché, slámově-žluté, s odstínem do zelena a bohatým buketem. V ústech dost drsné, harmonické, ovocné a svěží, s tónem do mandlí. Obsah alkoholu do 12°. Představuje nejdražší Italské bílé víno: Cotrese di Gavi, Colli-Tortonesi, dell’Alto Monferrato.
Gastronomie: Tagliatelle na bazalce
Corvina Veronese
Původ: Itálie, nížina údolí Verony
Synonymum: Corvina, Cruina (Itálie)
Oblast kultivace: V Itálii, v provincii Verona na 4‘484 ha
Charakteristika: Středně velké cylindrické, kompaktní hrozny. Středně velké a malé oválné bobule, černo-fialové barvy, se silnou a ojíněnou slupkou, neutrální chuti. Odrůda s pozdním rašením a zráním, dobrého vzrůstu a pravidelně výnosná. Velmi citlivá vůči plísni botrytis. Upřednostňuje chudé a nekompaktní zeminy.
Víno: Jako jedno-odrůdové, má intenzivní hlubokou červeň, s živou acidito a drsností; postrádá harmonii, ale má finesu. Corvina je základní odrůdou v apelaci Valpolicella, kde zaujímá 40 – 70 %, s Bardolinem s 35 – 65 % a dalšími jako Rondinella, Molinara, Dindarella. Kromě toho, se Corvina zpracovává jako Recieto classico (v proporci 40-70%) a Amarone- s 15% alkoholu, se toto víno považuje za těžké. Hrozny vysychají na rohožích po dobu 3 měsíců.
Gastronomie: Srnčí kýta „grand veneur“