Přehled odrůd, část Me - Mu

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Me - Mu

Melon (de Bourgogne)
Původ: Francie, Burgundsko. Ve středověku rozšířen do Anjou, kde zdomácněl v regionu Nantais.
Synonyma:  Bourgignon Blanc, Pourrisseux (Francie), Gamay Blanc (Švýcarsko), Gros Auxerrois, Gamay Blanc a Feuilles Rondes, Lyonnais Blanche (Francie), Muscadet (Austrálie, Francie), Pinot Blanc (Kalifornie), Weisserburgunder (Německo).
Oblast kultivace: Ve Francii na 11.436 ha, stále se zvětšuje, hlavně v regionu Nantes. Dále se pěstuje v  Kalifornii (800 ha) a jen okrajově v místě svého původu - v Burgundsku.
Charakteristika: Cylindrické, kompaktní hrozny. Malé, zlato-žluté, kulaté bobule se silnou slupkou. Rané rašení i zrání, citlivé na jarní mrazy, dobře odolná proti zimním mrazům. Odrůda průměrného vzrůstu, citlivá na padlí a plísně. Daří se jí v hlubokých a úrodných půdách, kde vykazuje pravidelný výnos.
Víno:  Samo o sobě zpravidla nevýrazné, mdlé. Avšak velmi získává školením na kvasinkových kalech (sur lie), což se projevuje mírným perlením; potom je suché, svěží, světle žluté, s delikátním buketem a kyselinou. Konzumuje se zpravidla okamžitě, zpracování v dřevěných sudech bývá spíše výjimkou. V mnohem teplejším prostředí Kalifornie dává zcela odlišné, až opulentní víno.
Gastronomie: Z apelace Muscadet Sevre et Maine sur lie velmi klasická a vynikající odrůda k ústřicím.

Merlot
Původ: V Bordeaux, podle záznamů již před 18. stoletím. Do Itálie (Friuli) se rozšířila na konci 19. století. 
Synonyma: Petit merle, Vitraille, Crabutet Noir, Bigney, Merlaut Noir (Slovinsko), Merlo (Itálie).
Oblast kultivace: Hlavní region ve Francii, Saint-Emilion, Médoc, Pomerol, celková rozloha 60.000 ha. V Itálii na rozloze 29.000 ha v regionech Venecie, Friuli a Latiu. Jih Švýcarska Ticino 300 ha. Dále v Bulharsku, Moldávii, Rumunsku, Maďarsku, Slovinsku, Kalifornii a Severovýchod USA, v Texasu, Mexiku, Argentině, Chile, Brazílii, Uruguay, v Jižní Africe a v Austrálii. Nově i u nás, zatím ale v nepatrné výsadbě.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, nekompaktní hrozny. Kulaté, černomodré bobule střední velikosti s tenkou slupkou a šťavnatou dužinou. Odrůda rychlého vzrůstu s raným rašením a zráním, málo odolná proti mrazům. V příhodných podmínkách dosahuje  vysokých výnosů.
Víno: Jednoodrůdové dává tmavočervené a tělnaté víno, bohaté na alkohol, s potenciálem středního zrání.  Scelované s odrůdami Cabernet Savignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot dává základ velkých vín z regionu Bordeaux a Jihozápadu Francie. Na severu Itálie bývá často lehké a lahodné. V Rumunsku příjemné, plné a ovocné. Na jižní polokouli je silné na extráty s dostatečnou aciditou; pije se mladé.
Gastronomie: Hovězí ragú.

Merzling
Původ: Křížením odrůd Riesling x Ruländer v roce 1960 ve Vinařském institutu ve Freiburgu  (Německo), autor: Johann Zimmermann.
Oblast kultivace: Pokusné kultury v Německu.
Charakteristika: Velké, husté hrozny se středně velikými zeleno-žlutými bobulemi s jemnou slupkou. Odrůda rychlého vzrůstu, odolná proti nemocím a zimním mrazům.
Víno: Příjemné stolní, bohaté, vyzrálé a ovocné víno.

Mourvedre
Původ: Španělsko, pravděpodobně vesnice Murviedro a Mataro u Valencie v Katalánsku. Od 16. století je odrůda pěstována ve Francii.
Synonyma: Manostrell, Morastrell, Alcayata, Garrut (Španělsko), Balzac, Espar, Plant de Saint-Gilles (Francie), Mataro (Austrálie, Kypr), Morstell (Alžírsko), Negria (Řecko), Rossola Nera (Itálie).
Oblast kultivace: Celosvětově na přibližně 120.000 ha. Ve velké většině ( 110.000 ha) ve zemi svého původu – Španělsku. Největší plocha kultivace se nachází v regionu Alicante. Ve Francii v regionech Var, Vaucluse, Côte-de-Provence, Côte-du-Rhône. Dále se pěstuje v Austrálii, Kalifornii, Alžírsku a Tunisku.
Charakteristika: Středně velké, pyramidální, kompaktní, rozsochaté hrozny. Malé černé, silně ojíněné bobule se silnou slupkou, lehce nahořklé. Odrůda pozdního rašení a zrání, citlivá na padlí a zimní mrazy, odolná proti plísni botrytis.
Víno: Velmi alkoholické, intenzivní červené barvy, bohaté na třísloviny; mladé je trpké, proto vyžaduje dlouhé uložení, pro něž má ideální vlastnosti.
Gastronomie: Zaječí ragú.

Montepulciano
Původ: Pravděpodobně stará, domorodá toskánská odrůda
Synonyma: Cordisco, Cordisio, Morellone, Primaticcio, Terre dei Passeri, Uva Abruzza
Oblast kultivace: Po Sangiovese je to nejvíce rozšířená odrůda v Itálii, cca 14.000 ha
Charakteristika: Středně velké až velké, pyramidální, málo kompaktní, rozsochaté hrozny. Černo-fialové, silně ojíněné, oválné bobule se silnou slupkou. Odrůda středně rychlého vzrůstu, pozdního rašení a zrání, vyžaduje příznivé klima a lehké vápenité zeminy.
Víno: Bohaté, tělnaté, stabilní, sametové struktury s nízkou aciditou, rubínově červené barvy. Může se pít mladé, vzhledem k malému obsahu tříslovin. Zpracované jako rossato (růžové) je příjemně kulaté a svěží.
Gastronomie: Bažant na kapustě.

Moreto
Původ: Pravděpodobně Alentejo v Portugalsku
Synonyma: Arruya, Tinta de Alter, Castellao
Oblast kultivace: Portugalsko, regiony Redondo,Reguengos, Vidigueira, Moura, Grancha-Amareleja, Bairrada.
Charakteristika: Středně velké, pyramidální, kompaktní, rozsochaté hrozny. Modro-zelené, silně ojíněné, oválné a křupavé bobule se silnou slupkou; šťavnatá, sladká a velmi aromatická dužina. Odrůda rychlého vzrůstu, ranného rašení, velmi produktivní v příznivém klima a suchých půdách.
Víno:  Velmi vyvážené s lehkým aroma oříšků, červené barvy s odstínem do hněda a příjemným buketem.

Morio Muskat
Původ: Křížením odrůd Silvaner x Pinot Blanc  v roce 1928, ve Vinařském institutu  Geilweilerhof v Siebeldingenu (Německo), autor: Peter Morio
Oblast kultivace: V Německu na 1.790 ha, hlavně ve Falcku, Porýní-Hesensku, a Nahe.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, kompaktní, hrozny. Žlutozelené, matné, kulaté, bobule s tenkou slupkou, muškátové. Odrůda středně rychlého vzrůstu, ranného rašení; zrání v polovici srpna; velmi produktivní v hlubokých a úrodných půdách; citlivá na plíseň botrytis.
Víno: Aroma muškátu, a to  od jemného až po silný. Zlatožluté barvy, tělnaté v příznivých podmínkách, v opačném případě s travnatými tóny, nezralé, zelené s velmi silným aroma muškátu. Často scelované se Sylvánem, dává kvalitní stolní víno.
Gastronomie: Chřest s holandskou omáčkou.

Müller-Thurgau
Původ: Křížením odrůd Ryzlink x Sylvánské (nebo semenáč Ryzlinku) ve Vinařských institutech v Gensenheimu (Německo) a Wedensvilu (Švýcarsko), autor: H. Müller.
Oblast kultivace: Světová výměra představuje 50.000 ha, s 27.787 ha je na prvním místě Německo. Významný podíl má i Maďarsko s 8.000 ha a Slovensko s 5.300 ha. Dále se pěstuje u nás, v Rakousku,  Švýcarsku, Jižním Tyrolsku, Chorvatsku, Slovinsku, Lucembursku a Anglii, v Austrálii, Japonsku a ve Francii. Na Novém Zélandu představoval Müller-Thurgau s více jak 1200 hektary ještě před nedávnem více jak 45% celkové produkce země (dnes na ústupu ve prospěch Sauvignonu).  
Charakteristika: Středně velké až velké, kónické, polo-kompaktní až kompaktní, hrozny. Žlutozelené, lehce ojíněné. Oválné bobule se šťavnatou dužinou muškátové příchuti. Odrůda rychlého vzrůstu, ranného rašení; zrání v polovici září; velmi produktivní v hlubokých a úrodných půdách; citlivá na plíseň botrytis a sucho.
Víno: Kvalitní (i když ne špičkové), příjemně měkké a lahodné, s jemným aroma muškátu a lehkou aciditou. Pije se mladé, nepřekročit 2 až 3 roky v uložení.
Gastronomie: Pstruh na modro.

Mourisco Tinto
Původ: Stará portugalská lokální odrůda
Synonyma: Mourisco preto, Marufo, Tinto Grossa, Mourisco e Barette de Patre
Oblast kultivace: Hlavně ve vinařských regionech Portugalska, ale i v Jižní Africe.
Charakteristika: Velké, kónické, dvojité až rozvětvené hrozny. Tmavomodré, ojíněné,  kulaté bobule, velkého formátu, s masitou dužinou a lehkým buketem. Odrůda rychlého vzrůstu s raným rašením a průměrně raným zráním a nepravidelným výnosem.   
Víno: Vyvážené, světle-rubínově červené, drsné struktury.

Muscadelle
Původ: Neznámý; záznamy o jeho existenci datují ve Francii od 13. století v regionu Gironde a na Jihozápadě, jako o hroznovém stolním víně.
Synonyma: Muscadela (Chorvatsko, Slovinsko), Pedri Ximenes Krimskyj (Rusko), Rousselou (Francie), Sauvignon Vert (Kalifornie), Tokay (Austrálie).
Oblast kultivace: Jihozápad Francie na 2.763 ha. Jinak se pěstuje v Maďarsku, Rumunsku, Ukrajině, na Krymu, v Kalifornii, Austrálii a Jižní Africe.
Charakteristika: Velké, kónické, středně kompaktní až kompaktní hrozny. Tmavomodré, ojíněné,  kulaté bobule, středního formátu, bílé až šedorůžové barvy,lehce muškátové. Odrůda středně rychlého vzrůstu s pozdním rašením a průměrně pozdním zráním, citlivá na padlí a plísňové chroby, specielně botrytis, s nepravidelným výnosem.   
Víno: Jako jednoodrůdové je víno velmi sladké, jemně muškátového aroma, zejména když jsou hrozny napadeny botrytidou, snadno oxiduje. V malém poměru ( 5 – 10 %), tvoří součást typických bílých AOC z regionu  Bordeaux.  
 
Muscat d’Alexandrie
Původ: Severní Afrika, svědčí o tom synonyma vztahující se ke dvěma africkým lokalitám: Zibibbo ( Mys Zibibb) a Alexandrie.
Synonyma: Angliko, Engleisko (Řecko), Iskenderiye Miskety (Turecko), Malaga (Kypr), Meski, Muscat de Raf-Raf, Muscat de Keliba (Tunisko), Moscatel de Chipiona, Muscatel de Grano Gordo, Moscatel de Malaga, Moscatel Romano, Salamenca (Španělsko), Moscatel de Setubal (Portugalsko), Muscat a Gros Grain, Raisin de Malaga (Francie), Muscat Gordo Blanco (Austrálie), White Hanepot (Jižní Afrika), Zibibbo (Itálie, Slovinsko).
Oblast kultivace: Celosvětově na cca 90.000 ha, tím zaujímá 13. místo v ploše výsadby. Hlavním pěstitelem je Španělsko s 22.000 ha na vinařské zpracování a 18.000 ha na produkci hroznového stolního vína. Velcí produktéři jsou také Itálie (10.000 ha), Chile (9.000 ha) Argentina (10.200 ha). Dále se pěstuje v Jižní Africe, Kalifornii, Austrálii, Maroku,  ve Francii, v Portugalsku, Řecku, v Rumunsku a Bulharsku, v České republice a Slovensku, v Bývalém SSSR, v Peru, Bolivii, Columbii, Ecuadoru, Japonsku, v Izraeli a Tunisku.    
Charakteristika: Středně velké až velké, nekompaktní hrozny. Oválné, žlutozelené hrozny s tenkou slupkou, hutnou dužinou s příchutí muškátu. Odrůda s pomalým vzrůstem a pozdním zráním, vyžaduje vyšší teploty v období květu; snáší sucho a může být vysoce produktivní 
Víno: Suché - lehké stolní víno s nízkou aciditou, často scelované s jinými odrůdami.
Sladké: Dosahuje až 18 % alkoholu. Typické španělské víno Malaga, v Portugalsku známé víno Muscat de Setubal. V těchto případech je zpracováno metodou dolihování.
Gastronomie: Meruňkový a broskvový koláč.

Muscat de Hamburg
Původ: Názory se různí; pěstován ve sklenících  roce 1860 v Anglii. Eventuální hybridace mezi odrůdami Muscat d’Alexandrie a Trollinger. 
Synonyma: Black Muscat (Kypr), Hamburshi Muscat (Chorvatsko), Moscatel Negro (Uruguay), Moscatel Nero (Itálie) 
Oblast kultivace: V Jižní Francii jako 2. nejvýznamnější stolní hroznové na 5.263 ha. Dále se pěstuje  v Rumunsku, Itálii, Maďarsku, Chorvatsku, v Rusku, Egyptě, v Argentině a Ecuadoru, Japonsku, Číně a Austrálii. 
Charakteristika: Středně velké až velké, nekompaktní hrozny. Velké, podlouhlé, černomodré. Odrůda se středně rychlým až překotným vzrůstem a středně pozdním zráním, daří se ji ve středně úrodných půdách; citlivá na mrazy a padlí, rezistentní proti botrytis. 
Víno: Tenké a lehké červené, suché víno s muškátovým aroma.
Gastronomie: Aperitiv

Muscat Blanc
Původ: Rodina Muškátů patří mezi odrůdy nejstarších antických kultur a velmi pravděpodobně pochází z Blízkého Východu. Již po staletí je více než 200 druhů rozšířeno po zemích Starého i Nového světa.
Synonyma: Muscat blan Commun (Francie), Gelber Muskateller (Německo), Gelber Weinrauch (Rakousko), Moscato Bianco (Itálie), Moscatel Menudo Blanco, Moscatel Morisco, Zoruno (Španělsko), Weier Muskataly, Bela Dinka, Muskat Beli (Maďarsko), Muškat Suti (Chorvatsko), Muscuti (Řecko), White Muscat (Californie), Moskat Rosé (Argentina),White Frontignan, Brown Muscat (Austrálie), Muskadel (Jižní Afrika).
Oblast kultivace: V různých formách, jako speciality, rozšířený na celém světě, zejména v zemích jako Francie, Německo, Itálie, Řecko, Austrálie a Argentina. 
Charakteristika: Středně velké, nekompaktní, podlouhlé, cylindrické hrozny. Kulaté, zlatožluté, křupavé bobule, nahnědlé na sluneční straně, šťavnaté se silným aroma; vynikající stolní hroznové víno. Velmi náročná odrůda na výběr vhodného klima, kvůli svému pozdnímu zrání se bohužel omezuje na pěstování v jižnějších oblastech.  
Víno: V teplých podmínkách, při vysoké zralosti hroznů,víno s muškátovým aroma, často zpracované jako likérové, nebo dezertní
Gastronomie: Aperitiv.

Muscat Rouge
Synonyma: Roter Muscateller, Kümmeltreube, Muscat Piemot, Moscato Rosso (Itálie)
Oblast kultivace: Jižní Tyrolsko (Itálie)
Charakteristika: Stará specialita Jižního Tyrolska. Forma hroznů a bobulí je obdobná jako u bílého, ale zbarvených do růžové až červené. Překotného vzrůstu, odrůda je citlivá na plíseň botrytis, proto má v oblibě teplé a suché klima.
Víno: Se svými růžově-červenými hrozny se dělá víno s aroma parfému růží. 

Muškát moravský
Původ: Vyšlechtěn v Polešovicích Ing.Křivánkem, vznikl křížením Muškátu Ottonel a Prachtraube, původně byl zapsán do odrůdové knihy jako MOPR, v roce 1993 přejmenován na Muškát moravský
Synonyma: MOPR
Charakteristika: kulaté, žluté a mírně ojíněné bobule, dužina je polomasitá s výrazným muškátovým aromatem, hrozen je poměrně velký, křídlatý a rovnoměrně zahuštěný, odolnost vůči padlí a plísni révové je nízká
Víno: muškátového typu s aromatem i kyselinou nižší než Muškát Ottonel

Muškát Ottonel
Původ: V 19. století vypěstovaný křížením Chasselas (Chrupky) a Muškátu žlutého v Anjou, městě Angers; autor: Robert Moreau.
Synonyma: Muscat Ottonel  (Francie),Muskatoly (Maďarsko),  Muscadel Ottonel (Jižní Afrika)
Oblast kultivace: Ve Franci v Alsasku, v Rakousku, zanedbatelná v Německu; Rozšířená na Balkáně až do Moldavska.
Charakteristika: Středně velké, málo kompaktní až kompaktní, cylindrické hrozny. Středně velké, kulaté zelenožluté bobule, zahnědlé na sluneční straně, se silnou slupkou, hutnou a šťavnatou dužinou, se zřejmou muškátovou chutí. Odrůda vyžaduje příznivé klima, hlavně teplo v době květu; je citlivá na vápenaté zeminy.
Víno: Kulaté, mocné, s jemným, intenzivním, muškátovým buketem, stabilizované s zůstatkovým cukrem, jehož obsah není vysoký. Může být také likérové jako aperitiv, nebo dezertní.
Gastronomie: likérové - koláčky, suché- perlička na hroznech

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Crémant de Bourgogne Blanc de Brut de Chastenay (Union Blasons de Bourgogne)

Slavnostní okamžiky vyžadují slavnostní víno.
Skladem 118 ks
Cena
325 Kč

Chateau La Roque de By 2015

Pěkné víno Ch. Roque de By z kategorie cru bourgeois, patří stejným majitelům jako Ch. La Tour de By.
Skladem 114 ks
Cena
350 Kč

Sancerre blanc 2017 (Domaine Vacheron)

Sancerre je rodištěm nejslavnějšího francouzského Sauvignonu.
Skladem 114 ks
Cena
550 Kč