Přehled odrůd, část Pa - Ph

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Pa - Ph

Pais
Původ: Odrůda pravděpodobně dovezená v 16. století Španěly do Mexika. Zásluhou františkánských misionářů se rozšířila do Kalifornie a Mexika. Genetický původ není znám, snad ze semene.
Synonyma: Criolla Chica (Argentina), Mission, Mission’s  Grape, El Paso (Kalifornie), negra Corriente (Peru), Uva Pais (Chile).
Oblast kultivace: V Chile 51.500 ha, dále se pěstuje v Argentině, Kalifornii a v Mexiku.
Charakteristika: Velké až 25 cm dlouhé, kónické, rozvětvené, řídké hrozny. Červenofialové až červenomodré, žíhané, středně veliké, kulaté bobule. Odrůda velmi rychlého růstu, raného rašení s pozdním zráním. Na jihu Kalifornie najdeme 200 let staré keře o průměru kmene jako lidské tělo.Velmi citlivá na zimu a plísně; velmi produktivní.
Víno: Světle červené, lehké, s malou aciditou, rychle stárnoucí s madeirovou příchutí.

Pálava
Původ: Vyšlechtěna v padesátých letech 20. stol. inženýrem Veverkou ve šlechtitelských stanicích v Perné a Velkých Pavlovicích zkřížením odrůd Tramín červený a Müller-Thurgau.
Oblast kultivace: Mezi povolené odrůdy zapsána v roce 1977, pěstována jenom v ČR v poměrně malém rozsahu.
Charakteristika: Odrůda náročná na půdní podmínky. Nízká odolnost vůči chorobám. Středně velké kónické hrozny se šedočervenými bobulemi. Slupku mají pevnou, dužinu šťavnatou, kořenité, muškátové aroma.
Víno: Patří do skupiny výrazně aromatických vín s kořenitou příchutí. V dobrých ročnících má šanci poskytnout aromatické, vyvážené a bohaté víno.

Palomino Fino
Původ: Pravděpodobně v Andalusii. Říká se, že král Alfons X. pojmenoval odrůdu na počest jednoho ze svých rytířů.
Synonyma: Alban, Listán, Blanco, Palomino (Španělsko), El Bayoud, Merseguera (Alžírsko), Fransdruif, White French (Jížní Afrika), Point Noir (Francie), Listao (Portugalsko).
Oblast kultivace: Celosvětově na ploše 60.000 ha, z čehož 28.000 ve Španělsku, hlavně v Andalusii v regionu Jerez, v Jižní Africe 19.000 ha. Dále se pěstuje v Portugalsku, Kalifornii, Alžírsku, Tunisku, Mexiku, Argentině a v Austrálii.
Charakteristika: Velké, kónické, nekompaktní hrozny. Středně velké, kulaté bobule, lehce ojíněné, zlatožluté a průsvitné. Odrůda rychlého růstu, pozdního zrání a vysoké produktivity. Jeden hrozen může vážit i 2 kg. Používá se často jako hroznové stolní víno. Dává přednost suchým a dobře osluněným terénům. Citlivá na padlí a mráz.
Víno: Odrůda je světově známá jako jediná k výrobě slavného „Jerez" (Sherry) Gastronomie: Aperitiv.

Parellada
Původ: Stará španělská odrůda z Katalánska.
Synonyma: Montonega, Montonec, Martorella
Oblast kultivace: Jedině ve Španělsku, hlavně v Katalánsku na 10.390 ha.
Charakteristika: Kompaktní hrozny různé velikosti, velké, žlutozelené bobule neutrální chuti. Raná odrůda s velmi pozdním zráním, s významnou kumulací cukru. Dobře produktivní, citlivá na padlí  a plísně. Optimální zrání v 700 m nad mořem v regionu Penedes.
Víno: Jemné ovocnosti, elegantní, konzumuje se mladé. Zpracovává se také jako šumivé „Cava“, zcelováno s odrůdami Xarello a Le Macabeo.
Gastronomie:  Aperitiv.

Periquita
Původ: Stará původní portugalská odrůda.
Synonyma: Joao de Santerém, Castelao Frances, Trincadeira (Portugalsko).
Oblast kultivace: Jih Portugalska, jak na pobřeží oceánu tak ve vnitrozemí.
Charakteristika: Velké,rozvětvené hrozny, malé až střední kulaté bobule se silnou slupkou modročerné barvy, silně ojíněné s velmi světlou dužinou. Velmi výnosná a pozdní odrůda, vyžaduje suché klima a dává přednost písčitým půdám.
Víno: Mocné se silnou aciditou, mladé je drsné.Vyzrálé v láhvi rozvíjí plnost svého aroma, koncentrovanou ovocnou chuť a trvalé třísloviny.
Gastronomie: Divočák na jalovci.

Perle
Původ: Křížením odrůd Tramín červený x Müller-Thurgau v roce 1927; autor: Georg Scheu v Alzey. 
Synonyma: Perle von Alzey.
Oblast kultivace: V Německu na 200 ha, hlavně ve Francích.
Charakteristika: Forma keře připomíná Tramín, ale hrozny a bobule jsou trochu menší; bobule mají světle růžovou barvu.Víno vyzrává nepravidelně. Odrůda pozdního rašení, se středně raným zráním, je odolná vůči mrazům a vhodná pro drsnější klima.
Víno: Lehké, delikátní, měkké; příjemnější s trochou acidity.
Gastronomie: Citrusový salát se slávkami.

Perrum
Původ: Podle spisů V. Alarte z roku 1771 je původem z regionu Evora v Portugalsku.
Synonyma: Perrmo
Oblast kultivace: V Portugalsku region Alentejo.
Charakteristika: Středně velké, dlouhé, rozvětvené, cylindrické až kónické, řídké hrozny. Malé až střední bobule, oválné formy s tenkou slupkou a pevnou šťavnatou dužinou, trpké chuti. Odrůda rychlého vzrůstu, pozdního zrání, málo až středně produktivní, velmi citlivá na padlí a plísně. Dává přednost kamenitým půdám s dobrým zavlažením.  
Víno: Bílé víno příjemně svěží a živé s důraznou aciditou a tónem zeminy.

Petit Manseng
Původ: neznámý
Synonyma: Escribérou, Manseng Blanc, Mansengou, Mansic, Miot (Francie), Ichiriota Zuria Tipia (Baskicko – Španělsko).
Oblast kultivace: Ve Francii v  podpyrenejské oblasti na atlantickém pobřeží. V Uruguay rozšířené baskickými emigranty.
Charakteristika: Středně velké, pyramidální hrozny s malými kulatými, ojíněnými bobulemi šedozelené barvy. Středně raná odrůda s rychlým vzrůstem a velmi pozdním zráním. Dává přednost aluviálním jílovito-vápenatým půdám. Velmi citlivá na padlí, odolává botrytis, která přináší ušlechtilou plíseň.
Víno: Vysoce hodnotné víno s pozdním zráním a ušlechtilou plísní poskytuje velké, sladké, parfémované víno s noblesní svěžestí a vůní skořice a hřebíčku; dosahuje 12 – 16° alkoholu. Víno pocházející z ranější sklizně je suché, svěží a ovocné. Petit Manseng je základní surovinou k produkci AOC Jurançon, Béarn a Pacherenc du Vic Bilh v jihozápadní oblasti Francie.
Gastronomie: Pozdní sběr - tučná játra z kachny. Suché víno – mořský okoun na fenyklu.

Phoenix
Původ: Křížením odrůd Bacchus x Villard Blanc ve Vinařském Institutu Geilweilerhof; autor: G. Alleweldt.  
Oblast kultivace: Pokusné kultury v Německu na 41 experimentálních parcelách o výměře 3,1 ha.
Charakteristika: Velké, kompaktní hrozny, lehce podlouhlé, zlatožluté bobule velkého formátu, s lehkým aroma do muškátu. Odrůda středně rychlého vzrůstu, středně raného rašení i zrání. Má dobrou odolnost proti zimním mrazům a vysokou produktivitu. Středně dobrá rezistence proti plísni botrytis. Dobře se jí daří v průměrně příznivém klimatu.
Víno: Silné, delikátně muškátové a se svěží aciditou.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Veltliner&Co 2018 (Weingut Alphart)

Vinice rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na 25ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.
Skladem 60 ks
Cena
289 Kč

Crémant d´Alsace Brut (Domaine Engel)

Klasický alsaský crémant vyráběný tradiční „šampaňskou“ metodou.
Skladem 60 ks
Cena
390 Kč

Chateau Réaut 2016

Bohaté a nečekaně komplexní víno z jen málo známé apelace. Lahodné, perfektně udělané.
Skladem 90 ks
Cena
480 Kč