Přehled odrůd, část Pi - Pz

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Pi - Pz

Picolit
Původ: Pravděpodobný původ ve Friuli a okolních regionech (Itálie).
Oblast kultivace: Friuli, hlavně v provincii Udine a Gorizia.
Charakteristika: Rozvětvené, středně velké, řídké a krátké hrozny.Malé, zlatožluté, hnědě tečkované, ojíněné, kulaté bobule s tenkou slupkou a sladkou dužinou. Odrůda rychlého růstu, středně pozdního zrání a slabé produktivity, nejrozšířenější v regionu. Její jméno je odvozeno od malé velikosti bobulí (picollo).
Víno: Excelentní, dezertní víno, tělnaté; intenzivní, žluté, slámové barvy s vůní zralé hrušky, harmonicky sladké.
Gastronomie: Jemný tvaroh s broskvově-medovou polevou.

Pinot Blanc
Původ: Starodávná mutace rodu Pinot.
Synonyma: Pinot Chardonnay, Blanc de Champagne, Weisser Burgunder (Německo), Auvernat Franco, Pinot Bianco, P. Grigio (Itálie), Feherburgundi (Maďarsko), Rulandské bílé (Česko a  Slovensko).
Oblast kultivace: V Německu (1.300 ha), hlavně v Bádensku, ve Francii (1.600 ha), většinou v Burgundsku, v severní Itálii (6.200 ha). Dále se pěstuje v Alsasku, Rakousku, v České republice, na Slovensku, v Chile a Kalifornii. 
Charakteristika: Středně velké až velké, kompaktní, někdy rozdvojené hrozny. Podlouhlé i kulaté, žlutozelené bobule, delikátně šťavnaté. Velmi citlivá na plíseň botrytis , pokud není napadena ,dosahuje vynikajícího vyzrání hroznů.
Víno: Velká paleta kvalitních vín, aromatických, ovocných s vůní jablek až po velká sladká likérová vína.
Gastronomie: Suché – losos na kopru. Sladké likérové – dezertní

Pinot Noir
Původ: Je pravděpodobné, že tato odrůda, příbuzná divoké révě Západní Evropy, byla selektována a kultivovaná v době Římanů (Vitis allobrogica).
Synonyma: Blauer Spätburgunder (Německo), Pino Nero, Pignol (Itálie), Burgundac Crni (Slovinsko, Chorvatsko), Rulandské  Modré (Česko a Slovensko), Kék Kisburgundi  (Maďarsko) a Pinot Tinto (Portugalsko).
Oblast kultivace: Nejrozšířenější odrůda mírného klimatického pásma. Ve Francii (22.000 ha) je nejdůležitější odrůdou v Burgundsku. Je na stálém vzestupu v německých regionech (6.700 ha). Pěstuje se také v Rakousku, severní Itálii, ve Švýcarsku, v Portugalsku, v jihovýchodní Evropě, v zámoří v severní i jižní Americe, v Austrálii a Jižní Africe. 
Charakteristika: Od malého až do středního formátu, cylindrické a kompaktní, rozdvojené hrozny. Bobule jsou kulaté až oválné, tmavomodré barvy, značně modrošedě ojíněné s tenkou slupkou. Dužina je šťavnatá, ovocná a sladká. Adaptuje se ve všech typech půdy středního pásma. 
Víno: Tmavá, rubínová barva s tóny dohněda. Vyzrálost, ovocná acidita a typické aroma připomínají zrání v dubových sudech. U mladého vína je chuť ovocná, připomínající ostružiny, u starých vín spíše do ořechů s nahořklým podtónem. Díky zralosti a obsahu kyselin to je ideální víno k dlouhému uložení.
Gastronomie: Medailonky ze srnčího hřbetu na černém rybízu.

Pinot Meunier
Původ: Pravděpodobně mutací odrůdy Pinot Noir, selektované ve Francii před 400 lety.
Synonyma: Müllerrebe, Schwarzriesling (Německo), Auvergnat Gris (Francie), Blaue Postitschtraube (Rakousko), Rana Modra Molinaria (bývalá Jugoslávie), Miller Burgundy (Austrálie).
Oblast kultivace: Champagne (10.000 ha), omezený výskyt v Alsasku, v údolí Loiry a v Austrálii. V Německu (2.000 ha) hlavně v Würtenbersku, v Bádensku, ve Falcku a Francích; také v Rakousku.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny. Malé, kulaté, lehce oválné, modročerné bobule, se šťavnatou, ovocnou dužinou. Odrůda středně pozdního zrání s tendencí k botrytické plísni kvůli kompaktnosti bobulí.
Víno: Ovocné, všeobecně nedosahující hloubky odrůdy Pinot Noir. Ve Würtenbersku známé jako Schillerwein (kvašení vína bez matoliny). Jedna z odrůd pro šampaňská a šumivá vína.
Gastronomie: Uzeniny, sušená šunka (parmská).

Pinot Madeleine
Původ: Stará odrůda pocházející z mutace Pinot Noir.
Synonyma: Madeleine Noir, St. Jean, Blauer Frühburgunder, Möhrchen, Augustclevner, Jakobstraube (Německo), Lujega, Luviana Veronese, San Lorenzo (Itálie).
Oblast kultivace: Ve svých tradičních regionech je většinou již 100 let zaměněna  za Modrý Portugal, který je také raného zrání.V Německu se pěstuje na 34 ha.
Charakteristika: Stejná jako u Pinot Noir, ale s raným zráním. Je srovnatelná s odrůdou svého původu, ale s menší produktivitou. Silnější slupka snižuje citlivost na plíseň botrytis.
Víno: Červené, sametové, bohaté na extrát, které výborně doprovází pečeni, zvěřinu a sýry.
Gastronomie: Roast-beef.

Pinot Gris
Původ: Je velmi pravděpodobné, že odrůda je mutací ze selekce Pinot Noir v Burgundsku.
Synonyma: Tokay d‘ Alsace, Malvoisie (Francie, Západní Švýcarsko), Grauer Burgunder, Ruländer (Německo), Pinot Grigio (Itálie), Piros Kisburgundi, Szürkebarat (Maďarsko), Rulandské šedé (Česko).
Oblast kultivace: V Německu na 2.500 ha, hlavně v Bádensku, dále ve Francii (900 ha); v Alsasku se nachází nejrozsáhlejší výsadba. Pěstuje se také v Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku, Maďarsku, Severní Itálii a na Novém Zélandě.
Charakteristika: Podle stupně vyzrálosti hrozny nabývají barvy šedočervené až modročervené, středního formátu jsou cylindrické a velmi kompaktní. Kulaté až podlouhlé, velmi stlačené bobule s tenkou slupkou a aromatickou a šťavnatou dužinou. Odrůda je odolná proti nemocem a mrazům, ale citlivá na plíseň botrytis z důvodu kompaktnosti hroznů.
Víno: Vína mohou být velmi rozdílná: lehká a perlivá při rané sklizni, při vysoké zralosti těžká, olejnatá s typickou dřevitou příchutí, nebo dokonce dezertní likérová.
Gastronomie:  Suché – sýr Munster. Sladké likérové – tučná kachní játra.

Pinotage
Původ: Křížením odrůd Pinot Noir x Hermitage v roce 1925 na Vinařském Institutu Univerzity Stellenbosch (Jižní Afrika). V roce 1961 figuruje poprvé jeho jméno na etiketách (Lanzerac Pinotage 1959, Stellenbosch Farmers Winery).
Oblast kultivace: V Jižní Africe na 5.000 ha a jako experimentální kultura na Novém Zélandě a v Kalifornii.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny. Tmavomodré, malé, oválné a masité bobule. Odrůda středně rychlého růstu, raného zrání, je průměrně výnosná a dává přednost mírným klimatickým podmínkám s dobrým zavlažovacím režimem.
Víno: Tmavočervené, aromatické, s charakteristickou intenzitou. Při vysoké produktivitě  dává středně těžké víno, delikátně trpké a příjemně nasládlé. Při nízké produktivitě z pozdního sběru je víno extraktivní, bohaté na alkohol, intenzivní vůně, s markantním nádechem acetonu, připomínající animální pachy. Zrání v dubovém sudu příjemně vyhladí bohatost buketu. Doporučuje se nechat zrát v láhvi několik let.
Gastronomie: Ragú z divočáka.

Modrý Portugal
Původ: Podle znalců byla odrůda importována do Rakouska v roce 1772 portugalským velmožem jménem baron de Fries. 
Synonyma: Portugais Bleu (Francie), Blauer Portugieser (Německo, Rakousko), Oporto (Maďarsko), Portugaljka, Kraljevina, Portugizal Crni (bývalá Jugoslávie), Früher Vöslauer (Rakousko).
Oblast kultivace: V Německu se 4.500 ha je nejrozšířenější červenou odrůdou. V Rakousku více než 3.000 ha, v České republice 800 ha. Dále se pěstuje v Maďarsku, Chorvatsku, velmi okrajově ve Francii (dovolená odrůda v AOC Gaillac).
Charakteristika: Střední až velké, podlouhlé, kompaktní hrozny. Kulaté až lehce oválné, tmavomodré, ojíněné bobule s tenkou slupkou, s lehce zbarvenou, sladkou, ovocnou a chutnou dužinou. Odrůda rychlého vzrůstu s raným zráním, nenáročná na kvalitu půdy, s pravidelným výnosem. Z těchto důvodů je velmi oblíbená a vysazována v mírném pásmu.
Víno: Často světle červené, květinového aroma, lehké a delikátně ovocné. Zpracovává se také jako růžové se svěží květinovou strukturou.
Gastronomie: Pečená perlička.

Primitivo
Původ: Do Itálie byla odrůda dovezena v 17. století benediktinskými mnichy, kteří rozšířili její pěstování v okolí Bary v Jižní Itálii.
Synonyma: Primaticcio (Itálie), Zinfandel (Kalifornie).
Oblast kultivace: Hlavně se pěstuje v Jižní Itálii, nejdůležitější odrůda v regionu Puglie. Odtud byl dovezen v roce 1851 do Kalifornie, kde dnes zaujímá plochu 10.800 ha.
Charakteristika: Odrůda středně rychlého růstu dává přednost chudým půdám a je citlivá na plíseň botrytis. Bobule dozrávají velmi nerovnoměrně a to je důvod nepravidelné výnosnosti.
Víno: Bohaté na alkohol, hedvábné, plné, s delikátním buketem, s aromatem do černého rybízu, vhodné k dlouhému uložení.
Gastronomie: Roštěná na zeleném pepři.

Prosecco
Původ: Stará místní odrůda regionu Friuli v Itálii.
Synonyma: Prosecco Tondo, Prosecco Balbi, Glera, Serprina.
Oblast kultivace: Exkluzivně pěstované ve východní Venecii a Friuli (Severní Itálie).
Charakteristika: Velké, podlouhlé, pyramidální a provzdušněné hrozny, středně velké až velké, kulaté, zelenožluté, ojíněné bobule se silnou slupkou s aromatickou a sladkou chutí. Odrůda s raným rašením dozrávající začátkem října dává přednost nepříliš suchým terénům.
Víno: Šumivé, různé struktury, někdy lehké, někdy silné a nervózní, žlutozlaté barvy. Jako tiché víno nabývá delikátního aroma hrušky s lehkým nahořklým tónem. Pije se mladé a svěží.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Veltliner&Co 2018 (Weingut Alphart)

Vinice rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na 25ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.
Skladem 60 ks
Cena
289 Kč

Crémant de Bourgogne Blanc de Brut de Chastenay (Union Blasons de Bourgogne)

Slavnostní okamžiky vyžadují slavnostní víno.
Skladem 120 ks
Cena
325 Kč

Chateau La Roque de By 2015

Pěkné víno Ch. Roque de By z kategorie cru bourgeois, patří stejným majitelům jako Ch. La Tour de By.
Skladem 9 ks
Cena
350 Kč