Přehled odrůd, část Pi - Pz

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Pi - Pz

Picolit
Původ: Pravděpodobný původ ve Friuli a okolních regionech (Itálie).
Oblast kultivace: Friuli, hlavně v provincii Udine a Gorizia.
Charakteristika: Rozvětvené, středně velké, řídké a krátké hrozny.Malé, zlatožluté, hnědě tečkované, ojíněné, kulaté bobule s tenkou slupkou a sladkou dužinou. Odrůda rychlého růstu, středně pozdního zrání a slabé produktivity, nejrozšířenější v regionu. Její jméno je odvozeno od malé velikosti bobulí (picollo).
Víno: Excelentní, dezertní víno, tělnaté; intenzivní, žluté, slámové barvy s vůní zralé hrušky, harmonicky sladké.
Gastronomie: Jemný tvaroh s broskvově-medovou polevou.

Pinot Blanc
Původ: Starodávná mutace rodu Pinot.
Synonyma: Pinot Chardonnay, Blanc de Champagne, Weisser Burgunder (Německo), Auvernat Franco, Pinot Bianco, P. Grigio (Itálie), Feherburgundi (Maďarsko), Rulandské bílé (Česko a  Slovensko).
Oblast kultivace: V Německu (1.300 ha), hlavně v Bádensku, ve Francii (1.600 ha), většinou v Burgundsku, v severní Itálii (6.200 ha). Dále se pěstuje v Alsasku, Rakousku, v České republice, na Slovensku, v Chile a Kalifornii. 
Charakteristika: Středně velké až velké, kompaktní, někdy rozdvojené hrozny. Podlouhlé i kulaté, žlutozelené bobule, delikátně šťavnaté. Velmi citlivá na plíseň botrytis , pokud není napadena ,dosahuje vynikajícího vyzrání hroznů.
Víno: Velká paleta kvalitních vín, aromatických, ovocných s vůní jablek až po velká sladká likérová vína.
Gastronomie: Suché – losos na kopru. Sladké likérové – dezertní

Pinot Noir
Původ: Je pravděpodobné, že tato odrůda, příbuzná divoké révě Západní Evropy, byla selektována a kultivovaná v době Římanů (Vitis allobrogica).
Synonyma: Blauer Spätburgunder (Německo), Pino Nero, Pignol (Itálie), Burgundac Crni (Slovinsko, Chorvatsko), Rulandské  Modré (Česko a Slovensko), Kék Kisburgundi  (Maďarsko) a Pinot Tinto (Portugalsko).
Oblast kultivace: Nejrozšířenější odrůda mírného klimatického pásma. Ve Francii (22.000 ha) je nejdůležitější odrůdou v Burgundsku. Je na stálém vzestupu v německých regionech (6.700 ha). Pěstuje se také v Rakousku, severní Itálii, ve Švýcarsku, v Portugalsku, v jihovýchodní Evropě, v zámoří v severní i jižní Americe, v Austrálii a Jižní Africe. 
Charakteristika: Od malého až do středního formátu, cylindrické a kompaktní, rozdvojené hrozny. Bobule jsou kulaté až oválné, tmavomodré barvy, značně modrošedě ojíněné s tenkou slupkou. Dužina je šťavnatá, ovocná a sladká. Adaptuje se ve všech typech půdy středního pásma. 
Víno: Tmavá, rubínová barva s tóny dohněda. Vyzrálost, ovocná acidita a typické aroma připomínají zrání v dubových sudech. U mladého vína je chuť ovocná, připomínající ostružiny, u starých vín spíše do ořechů s nahořklým podtónem. Díky zralosti a obsahu kyselin to je ideální víno k dlouhému uložení.
Gastronomie: Medailonky ze srnčího hřbetu na černém rybízu.

Pinot Meunier
Původ: Pravděpodobně mutací odrůdy Pinot Noir, selektované ve Francii před 400 lety.
Synonyma: Müllerrebe, Schwarzriesling (Německo), Auvergnat Gris (Francie), Blaue Postitschtraube (Rakousko), Rana Modra Molinaria (bývalá Jugoslávie), Miller Burgundy (Austrálie).
Oblast kultivace: Champagne (10.000 ha), omezený výskyt v Alsasku, v údolí Loiry a v Austrálii. V Německu (2.000 ha) hlavně v Würtenbersku, v Bádensku, ve Falcku a Francích; také v Rakousku.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny. Malé, kulaté, lehce oválné, modročerné bobule, se šťavnatou, ovocnou dužinou. Odrůda středně pozdního zrání s tendencí k botrytické plísni kvůli kompaktnosti bobulí.
Víno: Ovocné, všeobecně nedosahující hloubky odrůdy Pinot Noir. Ve Würtenbersku známé jako Schillerwein (kvašení vína bez matoliny). Jedna z odrůd pro šampaňská a šumivá vína.
Gastronomie: Uzeniny, sušená šunka (parmská).

Pinot Madeleine
Původ: Stará odrůda pocházející z mutace Pinot Noir.
Synonyma: Madeleine Noir, St. Jean, Blauer Frühburgunder, Möhrchen, Augustclevner, Jakobstraube (Německo), Lujega, Luviana Veronese, San Lorenzo (Itálie).
Oblast kultivace: Ve svých tradičních regionech je většinou již 100 let zaměněna  za Modrý Portugal, který je také raného zrání.V Německu se pěstuje na 34 ha.
Charakteristika: Stejná jako u Pinot Noir, ale s raným zráním. Je srovnatelná s odrůdou svého původu, ale s menší produktivitou. Silnější slupka snižuje citlivost na plíseň botrytis.
Víno: Červené, sametové, bohaté na extrát, které výborně doprovází pečeni, zvěřinu a sýry.
Gastronomie: Roast-beef.

Pinot Gris
Původ: Je velmi pravděpodobné, že odrůda je mutací ze selekce Pinot Noir v Burgundsku.
Synonyma: Tokay d‘ Alsace, Malvoisie (Francie, Západní Švýcarsko), Grauer Burgunder, Ruländer (Německo), Pinot Grigio (Itálie), Piros Kisburgundi, Szürkebarat (Maďarsko), Rulandské šedé (Česko).
Oblast kultivace: V Německu na 2.500 ha, hlavně v Bádensku, dále ve Francii (900 ha); v Alsasku se nachází nejrozsáhlejší výsadba. Pěstuje se také v Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku, Maďarsku, Severní Itálii a na Novém Zélandě.
Charakteristika: Podle stupně vyzrálosti hrozny nabývají barvy šedočervené až modročervené, středního formátu jsou cylindrické a velmi kompaktní. Kulaté až podlouhlé, velmi stlačené bobule s tenkou slupkou a aromatickou a šťavnatou dužinou. Odrůda je odolná proti nemocem a mrazům, ale citlivá na plíseň botrytis z důvodu kompaktnosti hroznů.
Víno: Vína mohou být velmi rozdílná: lehká a perlivá při rané sklizni, při vysoké zralosti těžká, olejnatá s typickou dřevitou příchutí, nebo dokonce dezertní likérová.
Gastronomie:  Suché – sýr Munster. Sladké likérové – tučná kachní játra.

Pinotage
Původ: Křížením odrůd Pinot Noir x Hermitage v roce 1925 na Vinařském Institutu Univerzity Stellenbosch (Jižní Afrika). V roce 1961 figuruje poprvé jeho jméno na etiketách (Lanzerac Pinotage 1959, Stellenbosch Farmers Winery).
Oblast kultivace: V Jižní Africe na 5.000 ha a jako experimentální kultura na Novém Zélandě a v Kalifornii.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny. Tmavomodré, malé, oválné a masité bobule. Odrůda středně rychlého růstu, raného zrání, je průměrně výnosná a dává přednost mírným klimatickým podmínkám s dobrým zavlažovacím režimem.
Víno: Tmavočervené, aromatické, s charakteristickou intenzitou. Při vysoké produktivitě  dává středně těžké víno, delikátně trpké a příjemně nasládlé. Při nízké produktivitě z pozdního sběru je víno extraktivní, bohaté na alkohol, intenzivní vůně, s markantním nádechem acetonu, připomínající animální pachy. Zrání v dubovém sudu příjemně vyhladí bohatost buketu. Doporučuje se nechat zrát v láhvi několik let.
Gastronomie: Ragú z divočáka.

Modrý Portugal
Původ: Podle znalců byla odrůda importována do Rakouska v roce 1772 portugalským velmožem jménem baron de Fries. 
Synonyma: Portugais Bleu (Francie), Blauer Portugieser (Německo, Rakousko), Oporto (Maďarsko), Portugaljka, Kraljevina, Portugizal Crni (bývalá Jugoslávie), Früher Vöslauer (Rakousko).
Oblast kultivace: V Německu se 4.500 ha je nejrozšířenější červenou odrůdou. V Rakousku více než 3.000 ha, v České republice 800 ha. Dále se pěstuje v Maďarsku, Chorvatsku, velmi okrajově ve Francii (dovolená odrůda v AOC Gaillac).
Charakteristika: Střední až velké, podlouhlé, kompaktní hrozny. Kulaté až lehce oválné, tmavomodré, ojíněné bobule s tenkou slupkou, s lehce zbarvenou, sladkou, ovocnou a chutnou dužinou. Odrůda rychlého vzrůstu s raným zráním, nenáročná na kvalitu půdy, s pravidelným výnosem. Z těchto důvodů je velmi oblíbená a vysazována v mírném pásmu.
Víno: Často světle červené, květinového aroma, lehké a delikátně ovocné. Zpracovává se také jako růžové se svěží květinovou strukturou.
Gastronomie: Pečená perlička.

Primitivo
Původ: Do Itálie byla odrůda dovezena v 17. století benediktinskými mnichy, kteří rozšířili její pěstování v okolí Bary v Jižní Itálii.
Synonyma: Primaticcio (Itálie), Zinfandel (Kalifornie).
Oblast kultivace: Hlavně se pěstuje v Jižní Itálii, nejdůležitější odrůda v regionu Puglie. Odtud byl dovezen v roce 1851 do Kalifornie, kde dnes zaujímá plochu 10.800 ha.
Charakteristika: Odrůda středně rychlého růstu dává přednost chudým půdám a je citlivá na plíseň botrytis. Bobule dozrávají velmi nerovnoměrně a to je důvod nepravidelné výnosnosti.
Víno: Bohaté na alkohol, hedvábné, plné, s delikátním buketem, s aromatem do černého rybízu, vhodné k dlouhému uložení.
Gastronomie: Roštěná na zeleném pepři.

Prosecco
Původ: Stará místní odrůda regionu Friuli v Itálii.
Synonyma: Prosecco Tondo, Prosecco Balbi, Glera, Serprina.
Oblast kultivace: Exkluzivně pěstované ve východní Venecii a Friuli (Severní Itálie).
Charakteristika: Velké, podlouhlé, pyramidální a provzdušněné hrozny, středně velké až velké, kulaté, zelenožluté, ojíněné bobule se silnou slupkou s aromatickou a sladkou chutí. Odrůda s raným rašením dozrávající začátkem října dává přednost nepříliš suchým terénům.
Víno: Šumivé, různé struktury, někdy lehké, někdy silné a nervózní, žlutozlaté barvy. Jako tiché víno nabývá delikátního aroma hrušky s lehkým nahořklým tónem. Pije se mladé a svěží.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Veltliner&Co 2018 (Weingut Alphart)

Vinice rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na 25ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.
Skladem 60 ks
Cena
289 Kč

Crémant d´Alsace Brut (Domaine Engel)

Klasický alsaský crémant vyráběný tradiční „šampaňskou“ metodou.
Skladem 60 ks
Cena
390 Kč

Chateau Réaut 2016

Bohaté a nečekaně komplexní víno z jen málo známé apelace. Lahodné, perfektně udělané.
Skladem 90 ks
Cena
480 Kč