Přehled odrůd, část Ra - Rk

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ra-Rk

Rabo de Ovelha
Původ: Nejstarší portugalská odrůda, kterou V.Alerte popisuje ve své knize o portugalském vinařství  z roku 1771,
Synonyma: Rabigatto, Carrena, Beste, Baldoeira, Camarate, Rodrigo Affonso, Rabo ed Asno (Potugalsko), Galet nemá!
Oblast kultivace: Pěstuje se ve všech jižních a centrálních oblastech Portugalska
Charakteristika: Velké, podlouhlé, pyramidální a provzdušněné hrozny. Středně velké, kulaté, zelenomodré, silně ojíněné bobule s tenkou slupkou a masitou dužinou, nakyslou chutí. Odrůda velmi rychlého růstu s velkým výnosem, potřebuje suché a teplé prostředí k dosažení plného vyzrání. Je citlivá na padlí a plíseň botrytis.
Víno: Příjemné a delikátní, velmi výrazné, se značným obsahem alkoholu, často nasládlé, zlatožluté barvy s lehkým muškátovým aroma.
Gastronomie: Sušená treska po portugalsku.

Raboso Veronese
Původ: Pravděpodobně vyšlechtěné a rozšířené v okolí Verony, jak napovídá jméno.
Oblast kultivace: Pěstuje se jen v Itálii: ve Venecii - regionu Treviso a na obou svazích údolí Piave.
Charakteristika: Velmi rozvětvené, cylindrické a velké, volné hrozny. Kulaté středně velké bobule se silnou slupkou, černomodré barvy. Venkovská odrůda rychlého růstu a velké produktivity, vyhovuje ke kultivaci v nížinách, v aluviálních půdách. Vyzrává koncem října.
Víno: Jako červené má intenzivní rubínovou barvu, se značnou aciditou a silnými taniny, je určeno k dlouhému uložení, kdy rozvíjí plnost své struktury a aroma. 
Gastronomie: Skopové ragú.

Weisser Räuschlinger
Původ: Je možné, že tato stará odrůda je původem z divoké révy, pocházející z oblasti Rýna nebo Švýcarska.
Synonyma: Grosser Raüschling, Offenburger (Alsasko), Drötsch, Drutsch (Falcko), Rüschling, Rüschlig, Weisser Kloepfer (Kaiserstuhl), Heinzler, Pfäffling, Zueriweiss, Weiss  welsch, Rueschelin, Guay Jaune (Švýcarsko), Brauner Nürnberger (Rakousko), Melon Blanc, Lyonnaiss Blanche (Francie)
Oblast kultivace: Něco málo v Německu v Bádensku, ve Švýcarsku okolo Curyšského jezera a v údolí Limmattu. V poslední době se provádí výzkumná selekce na Vinařském Institutu ve Wedensvillu ve Švýcarsku.  
Charakteristika: Středně velké, řídké až kompaktní hrozny. Kulaté, světlezelené, průsvitné bobule, žilkované a hnědě tečkované, „opálené“ v plné zralosti. Poměrně odolná odrůda proti mrazům, středně pozdního zrání a vysoké produktivity, choulostivá na plíseň botrytis za vlhkého počasí.
Víno: Delikátně ovocné s elegantní aciditou. 
Gastronomie: Grilované sardinky.

Regent
Původ: Křížením odrůd Sylvánskéhor x Müller-Thurgau x Chambourcin v roce 1994 ve Vinařském Institutu v Geilweilerhofu; autor G. Alleweldt (Německo).
Oblast kultivace: Jen v Německu na 105 experimentálních parcelách v různých oblastech, celkem 12,9 ha (rok 1993).
Charakteristika: Středně velké, nekompaktní hrozny s malými, středně velkými, kulatými, modrými bobulemi; mošt lehce zabarvený. Odrůda raného rašení, středně raného zrání a středně rychlého vzrůstu. Velmi dobrá odolnost proti zimním mrazům, dává přednost příznivým místům chráněným před větrem.
Víno: Tmavě červené se značným obsahem taninu, zejména po dlouhé maceraci. Velmi se zlepší při školení v novém sudu. Zpracované na „rosé“ je tělnaté a svěží.

Regner
Původ: Křížením odrůd Gelbe Seidentraube a Gamay v roce 1929 na Vinařském Institutu v Alzey; autor: Georg Scheu. 
Oblast kultivace: V Německu v Rýnsku-Hesensku a v Anglii. 
Charakteristika: Středně velký, pyramidální a kompaktní hrozen, podobný Müller-Thurgau. Velké, lehce oválné, zelené bobule, šťavnaté, muškátové chuti. Bezproblémová odrůda na pěstování, rané zralosti , málo citlivá na mrazy a plíseň botrytis.
Víno: Připomíná zralý Müller-Thurgau s lehkým muškátovým tónem a nízkým stupněm acidity.
Gastronomie: Šlechtěný kozí sýr.
 
Reichensteiner
Původ: Křížením odrůd Müller-Thurgau x Madeleine Angevine x Weisser Calabreser v roce 1939 ve výzkumném ústavu Geisenheim (Německo); autor: H. Birk. .
Oblast kultivace: Kultivované ojediněle v Rýnsku-Hesensku v Mosel-Sarre-Ruwer, ve Falcku a v Rheingau na ploše 330 ha, zanedbatelné množství v Anglii.
Charakteristika: Velký, kónický, nekompaktní hrozen. Zelenožluté, kulaté bobule středně velkého formátu, v plné zralosti žlutě zářivé. Odrůda středně rychlého růstu a raného zrání, potřebuje hluboké půdy a dostatek vláhy, odolná proti plísni botrytis, citlivá na zimní mrazy
Víno: S delikátním buketem, s lehce květinovým tónem, příjemně kulaté, neutrální se slabou kyselinou.

Reze
Původ: Z vědeckého názvu Uva raetica lze odvodit, že pochází z římské kolonizace; botanicky patří do rodiny ryzlinků. Je to stará bílá odrůda pěstovaná ve Valais ve Švýcarsku.
Oblast kultivace: Ve Švýcarsku, kantonu Valais, v okolí města Sierre.
Charakteristika: Jednoduché, středně velké, řídké hrozny. Kulaté, žluté, lehce tečkované bobule střední velikosti s jemnou slupkou. Odrůda používaná k výrobě ledových vín.
Víno: Vinifikováno v modřínových sudech ve stylu „Solera“, dává zlatě zářivé víno, bohaté na alkohol, může se dlouho archivovat.
Gastronomie: Plesnivé sýry.

Ribolla Gialla
Původ: Domácí, původní friulská odrůda, známá od 12. století.
Synonyma: Rebolla, Raibola (Itálie), Rebula (Slovinsko), Robola (Řecko).
Oblast kultivace: V Itálii jen v oblasti Friuli, jakož ve Slovinsku a v Řecku v Cephalonii a na Jónských ostrovech.
Charakteristika: Malé, pyramidální, kompaktní hrozny. Středně velké, čočkovité, žluté až alabastrové, ojíněné bobule s tenkou slupkou, měkkou dužinou s lehce astringentní chutí. Odrůda pozdního rašení s překotným růstem, dává přednost slunným místům s hlubokou půdou; poměrně výnosná, citlivá na plísně botrytis kvůli tenké slupce.
Víno: Suché, svěží, slámově žluté, s delikátním aroma do citronu.
Gastronomie: Tygří krevety.
 
Roter Riesling
Je to forma Ryzlinku bílého s červenými bobulemi k výrobě bílého vína. Ve velmi starých vinicích se někdy vyskytuje jako nečistá forma bílého ryzlinku. Mutace pupenů mohou zplodit tuto odrůdu.
Blauer Riesling
Trpasličí forma připomínající bílý ryzlink se slabým vzrůstem, s hrozny malého formátu a černými bobulemi. Tato odrůda obsahuje vysoké procento kyseliny a sběratelé rarit ho zpracovávají jako červené víno.

Rieslaner
Původ: August Ziegler provedl křížení odrůd Silvaner x Rieslig v roce 1921 v Bavorském Institutu ve Würzburgu.
Synonyma: Mainriesling
Oblast kultivace: V Německu v několika regionech na pokusných parcelách.
Charakteristika: Středně veliké, kompaktní hrozny. Malé až střední, kulaté bobule zelenožluté barvy, se šťavnatou, neutrální, nakyslou dužinou. Odrůda pozdního zrání s vysokou aciditou, způsobilá pro vápencové podloží, málo citlivá na zimní mrazy a padlí, ale náchylná na plíseň botrytis.
Víno: Při dobrém vyzrání hroznů srovnatelné s ryzlinkem, ale vyšší kyselosti.
Gastronomie: Losos na šťovíku.

Rkatsiteli
Původ: Velmi pravděpodobně původem z Gruzínska. Jméno neznamená nic jiného než v gruzínském jazyce „červená vinice“ .
Synonyma: Grouzinsky, Gruzinskij, Korolek, Rkatziteli, Tapolek, Topolek (bývalý SSSR), Rkatiteli (Rumunsko), Rkaziteli (Austrálie), Rkatzititeli (Slovinsko, Chorvatsko). Galet nemá
Oblast kultivace: Celosvětově cca 267.000 ha, z čehož 248.000 ha na území bývalého SSSR. Velké plochy v balkánských státech. Také je pěstováno v USA, ve státě New York a Kalifornii; najdeme ho i v Číně.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, dlouhé, kompaktní až středně kompaktní hrozny. Oválné, středně veliké bobule, žlutozelené barvy, do růžova tečkované na sluneční straně.
Víno: Plné charakteru, bohaté na aciditu, s kořenitým aroma, značně sladké.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Veltliner&Co 2018 (Weingut Alphart)

Vinice rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na 25ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.
Skladem 60 ks
Cena
289 Kč

Crémant d´Alsace Brut (Domaine Engel)

Klasický alsaský crémant vyráběný tradiční „šampaňskou“ metodou.
Skladem 60 ks
Cena
390 Kč

Chateau Réaut 2016

Bohaté a nečekaně komplexní víno z jen málo známé apelace. Lahodné, perfektně udělané.
Skladem 90 ks
Cena
480 Kč