Přehled odrůd, část Ro - Ry

Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ro-Ry

Rotberger
Původ: Křížením odrůd Trollinger x Riesling ve Výzkumném ústavu Geisenheim v roce 1928; autor: H. Birk. Zařazení v roce 1971.
Oblast kultivace: V malé míře v německých  vinařských oblastech na 30 ha.
Charakteristika: Středně veliké, kónické a kompaktní hrozny. Modročerné, ojíněné, kulaté bobule středně velkého až velkého formátu. Odrůda rychlého vzrůstu, lehce citlivá na padlí. Dobře se jí daří na středně kvalitních, hlubokých a písčitých půdách. 
Víno: Červené, silné, korpulentní a svěží, světle červené rubínové barvy. Podobá se Trollingeru. Víno se zpracovává také jako šumivé.
Gastronomie: Kuře na víně.

Rotgipfler
Původ: Stará, původní, rakouská odrůda, příbuzná Grüner Vetliner a Zierfandler. Její existence je známá od poloviny 19. století.
Synonyma: Rotstreifler, Reifler, Slatzki zelenac (Slovinsko).
Oblast kultivace: Hlavně v Rakousku (200 ha), v okolí Gumpoldskirchen. Najdeme ji i ve Slovinsku.                                                Charakteristika: Velké, krátké, široké, rozdělené, kompaktní hrozny. Lehce oválné, žlutozelené bobule střední velikosti se silnou slupkou a šťavnatou dužinou. Odrůda pozdního zrání vyžaduje optimální podmínky půdní i klimatické. Je citlivá na botrytis a zimní mrazy.
Víno: Bohaté na extrát, velmi ovocné, často zcelované s Zierfandlerem. Vyšší kvality nabývá několikaletou archivací.

Roupeiro
Původ: Poprvé se o něm zmiňuje R. Fernandes v roce 1531 a předpokládá, že pochází z regionu Alentejo (Portugalsko).
Synonyma: Roupeiro Cachudo, Alva, Codo, Crato Branco, Codega (Portugalsko).
Oblast kultivace: Omezuje se na region Alentejo.
Charakteristika: Velké, velmi rozvětvené, cylindrické, kompaktní, kónické hrozny. Středně velké až velké, oválné bobule s velmi tenkou až průhlednou slupkou a pevnou, šťavnatou dužinou, sladké, lehce nakyslé chuti s velkou koncentrací cukru. Odrůda překotného zrání, resistentní proti padlí, ale citlivá na botrytis. Dává přednost suchým svahům.
Víno: Delikátně ovocné, lehce aromatické, některé ročníky velmi buketní. S lehkou aciditou se pije mladé. Z pozdních sběrů se vyrábí sladké dezertní víno, bohaté na alkohol, jantarové barvy.
Ruling
Odrůda pro bílá silná vína v experimentální kultuře, obdržená křížením odrůd Rulandské x  Ryzlink v roce 1955, ve Výzkumném Ústavu ve Weinsbergu (Německo); autor August Herold. Jméno vytvořené z částí jmen „rodičovských“ odrůd.

Ryzlink Rýnský
Původ: Pravděpodobně selektován mezi druhy divoké révy na Horním Rýnu. Zmínky o tom se datují z roku 1435 v Rüsselsheimu. Nejspíše se jednalo o odrůdy Heunisch a Tramín. Přes nejasnosti a další teorie o původu je zřejmé, že původ této odrůdy je německý.
Synonyma: Riesling Blanc, Weisser Riesler, Rieslinger, Rössling, Rheinriesling, Moselriesling, Rheingauer, Johannisberg, Hochheimer, Klingelberger, Kleinriesling, Gewürztraube, Pfefferl, Rheinriesling (Rakousko), Gentil Aromatique, Petracine (Francie), Rieslink Renano Bianco, Reno (Itálie), Ryzlink Rýnský (Česko a  Slovensko), Starosvetski (Slovinsko), Graševina (Chorvatsko), Rajnai Rizling (Maďarsko), White Riesling, Johannisberg Riesling (USA), Weisser Riesling
Oblast kultivace: Hlavně v centrální Evropě a okolních regionech. V Německu (23.000 ha), v Lucembursku (160 ha), ve Francii (3.000 ha), Rakousko (1.300 ha), dále v Jižní Evropě, na Ukrajině, Severní Americe, Austrálii a v Jižní Africe. V  Čechách a na Moravě, s celkovým zastoupením přibližně 5% na celkové ploše výsadby.
Charakteristika: Kompaktní, malé až středně velké hrozny; kulaté, žlutozelené bobule s černými tečkami, zahnědlé na sluneční straně, malé až střední velikosti, ovocné, šťavnaté, sladkokyselé chuti. Odrůda s pozdním zráním potřebuje optimální podmínky. Bezproblémová kultura hodící se do všech typů zemin.
Víno: Noblesní, živé, svěží a elegantní , s typickou ovocnou aciditou. Může se uložit na dlouhá léta (samozřejmě s ohledem na ročník a původ). Odrůda může dát stejně dobře víno lehké a přímočaré, zrovna tak jako opulentní a plné ,anebo dokonce přírodní víno sladké. Nejušlechtilejší odrůda severního vinařského pásu. Ryzlinky některých německých výrobců se řadí k nejuznávanějším bílým vínům světa.
 
Ryzlink Vlašský
Původ: Ne zcela jasný. Nejčastěji citovaná verze hovoří  o šampaňském původu, odkud se tato odrůda přes Heidelberg dostala do rakouského Štýrska; tvrdil to alespoň ampelograf R. Göthe v roce 1887, ale nelze to vědecky doložit. Také Itálie a Rumunsko jsou považovány za možné země původu. Navzdory jménu však není nijak příbuzný s Ryzlinkem rýnským.
Synonyma: Wälschriesling, Rieslink, Rizling Laski (Slovinsko), Olasz Riesling (Maďarsko), Taljanska Graševina, Bjela Sladka, Graševina, Grasica (Chorvatsko),  Riesling Italico, Rismi (Itálie), Riesling Italien (Rumunsko), Italiansky Rizling (Bulharsko), Welschriesling
Oblast kultivace: Hlavně v jihovýchodní Evropě. V Rakousku (5.000 ha), V Maďarsku (2.000 ha), v Rumunsku, Bulharsku, na Moravě (v Čechách nikoli), na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku a Severní Itálii (2.100 ha ve Friuli, Lombardii a Jižním Tyrolsku).
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, dělené, kompaktní hrozny. Kulaté, zelenožluté až medové bobule střední velikosti, tečkované na sluneční straně, s tenkou slupkou a šťavnatou sladkokyselou, ovocnou dužinou. Odrůda velmi pozdního zrání vyžaduje příznivé polohy, dobře snáší vápenaté půdy a je rezistentní vůči mrazům i chorobám.     
Víno: Víno z nedostatečně vyzrálých hroznů je tenké, s vysokou aciditou. Při vyzrálých hroznech má velmi jemné, květinové aroma a vyváženou chuť. Vzhledem k dříve preferovaným vysokým výnosům a pozdnímu zrání byl Ryzlink vlašský u nás používán především jako zdroj základních vín či do kupáží pro výrobu sektů. Při současným změnách ve stylu vinařské práce má šanci dosáhnout vyšších příček kvality.
Gastronomie: Pstruh na modro

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Veltliner&Co 2018 (Weingut Alphart)

Vinice rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na 25ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.
Skladem 60 ks
Cena
289 Kč

Crémant d´Alsace Brut (Domaine Engel)

Klasický alsaský crémant vyráběný tradiční „šampaňskou“ metodou.
Skladem 60 ks
Cena
390 Kč

Chateau Réaut 2016

Bohaté a nečekaně komplexní víno z jen málo známé apelace. Lahodné, perfektně udělané.
Skladem 90 ks
Cena
480 Kč