Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Vinařství v Austrálii
První australský vinohrad byl vysazen v roce 1788 na farmě Cove v Novém Jižním Walesu.
Vinařství se rozvíjelo jen pomalu a bylo zaměřeno pouze na potřeby zemí britského společenství. Vinice byly vysázeny v různých částech země, na východním pobřeží v Hunter Valley, na jihu pak v Adelaide a Southern Vale.Vína se prodávala ve Velké Britanii pod označením Australian Bourgogne.
Po první světové válce, kdy bylo demobilizováno tisíce vojáků, podporovala vláda zakládaní vinic a výrobu vína. Vinaři se zaměřovali na výrobu laciných nasládlých vín a na výrobu dolihovaných vín typu portského a sherry. Vína byla určena především pro místní obyvatele řecké a italské národnosti a na export. Postupně docházelo k velké nadprodukci a navíc i ke změně návyků na pití vína jak v zemích Commonwealthu, tak v samotné Austrálii. Začalo se pít stále méně nasládlých a sladkých vín a zákazníci žádali vína suchá. Teprve potom začali Australané s výrobou jemných, suchých a svěžích vín. Místní vinařský průmysl je velmi dynamický, kreativní a sebekritický. Rychlé tempo změn a inovací ve vinohradnictví i vinařské technologii je obdivuhodné a probíhá i v podnicích, které mají staletou tradici. Udivující počet vinic patří stále rodinám, které je vysadily před více než sto lety. Mají velkou tradici a i když špičková vína tvoří jen malý podíl z obratu (u středních a velkých firem je vysoký podíl výroby stolních vín plněných do obalů tetrapackového typu), je z čeho vybírat. Malé firmy se také prudce rozvíjejí pod tlakem konkurence a přispívají do skupiny kvalitních vín.
Stále se zvyšuje výsadba nových vinic na nových pozemcích nebo se obnovují vinice v tradičních polohách. Jihovýchodní Austrálie od Adelaidy až po Sydney začíná vypadat jako jedna velká vinařská oblast. To samé lze očekávat na jihozápadě.Co se týče odrůd, základ tvoří světoznámé francouzské odrůdy. Jedinou původní odrůdou je Tarrango, které dává lehká a svěží vína. Australskou zvláštností je cuvé GSM, jenž se skládá z Grenache, Syrahu a Mourvédru.V Austrálii jsou vinice ve všech pěti státech, ale většina se jich nachází na půlkruhovitém pásu, který se táhne ze Sydney v novém Jižním Walesu až po Adelaide v Jižní Austrálii.1. Nový jižní Wales - velká vinařská oblast, která byla v polovině minulého století nejvýznačnější oblastí Austrálie. Nyní její význam poněkud upadá, ale stále se zde produkují velká množství kvalitního vína. Oblast leží na jih od Canberry a sahá až na sever od Sydney a Newcastlu. Dříve se v této oblasti pěstoval z modrých odrůd jen Shiraz (Syrah), který dával silná, tělnatá vína se specifickou „vůní zpoceného sedla“. Toto specifikum má zdejší Shiraz i nadále i když původní silná vůně se značně zjemnila. Z bílých odrůd je zde nejčastější Sémillon, který se zde nazývá Hunter Riesling a dává bohatá, kulatá, medová vína, často s dubovou příchutí.
2. Tasmánie – je to ostrov ležící jižně od Nového Jižního Walesu. Podmínky jsou zde spíše drsnější, ale daří se zde aromatickým odrůdám. Od roku 1986 je název vína Tasmania uznán apelačním zákonem, tudíž se nesmí objevit na jiných vínech, než z tohoto ostrova.
3. Viktorie – Stát Viktorie leží na jihovýchodě Austrálie a má správní centrum Melbourne. Réva se zde začala pěstovat v polovině 19. století, kdy skupina švýcarských přistěhovalců položila základy zdejšího vinařského průmyslu. Vzhled k velké rozloze státu se místní klimatické podmínky značně liší.
4. Jižní Austrálie – je nejdůležitější vinařská oblast v zemi. Zaujímá 60% veškeré produkce. Nejvýznamnější je město Adelaide, kde se s pěstováním révy začínalo a také odtud pochází nejlepší a nejdražší víno celé Austrálie – Grange Hermitage.
5. Západní Austrálie, Queensland – jsou velké oblasti, ale nijak důležité a špičková vína zde musíte velmi pracně hledat.