Apelace Gevrey-Chambertin

Skvělý terroir vinic Gevrey-Chambertin činí z tohoto místa skutečné srdce Côte de Nuits.

Gevrey-Chamberin se nachází pouhých 10 kilometrů jižně od Dijonu. Jeho vinice jsou pokračováním terénního zlomu, který se severo-jižním směrem táhne Burgundskem a v těchto místech je přerušen úžlabinou Lavaux. Ta rozděluje vinice Gevrey-Chambertin na dvě části – všechna Grand Cru se nacházejí v té jižní.

Hierarchie vín z obce Gevrey-Chambertin má 3 stupně – úroveň Village, 1er Cru a Grand Cru. Posledně jmenované již ovšem nenesou jméno Gevrey-Chambertin, nýbrž vlastní, samostatný název apelace.

Vína základní kategorie „Village“ mají jméno AOC Gevrey-Chambertin. Pokud víno pochází z jedné vinice, z jediného „climat“, může nést (ale nemusí) za označením AOC Gevrey-Chambertin toto konkrétní jméno (např. Gevrey-Chambertin Aux Ételois). Zpravidla tuto možnost vinaři využívají tehdy, když dotyčný vinohrad patří k těm prestižnějším.

Vinice kategorie Village totiž zdaleka nemají stejnou kvalitu, byť obecná úroveň je velmi vysoká. Nejvíce strukturovaná, silná vína dávají místa, která jsou přímým pokračováním Grand Cru směrem k silnici RN 74. Na druhém místě je třeba zmínit vinohrady navazující na 1er Cru na svazích nad Brochonem. Čím více se ale vinice vzdalují od svahů a úžlabiny Lavaux za samotným městečkem směrem k RN 74 a dále za silnici, tím mají vína měkčí charakter a vyzrávají rychleji.

Častěji ale vinaři vyrábějí vína z různých parcel a dělají jen jedno cuvée, jež bližší označení nenese. 

Vinic kategorie 1er Cru je celkem 27. Jejich vynikající kvalita je nezpochybnitelná, avšak i mezi nimi lze nalézt rozdíly – ty nejcennější vinice se nacházejí na svahu Saint-Jacques se skvělou sluneční expozicí, jenž se stáčí od úžlabiny Lavaux směrem k obci Brochon.


Obecné informace:

Apelace: AOC Gevrey Chambertin, AOC Gevrey-Chambertin 1er Cru
Oblast: Burgundsko
Podoblast: Côte de Nuits
Celková rozloha: 359,9 ha (Gevrey-Chambertin) a 85,5 ha (Gevrey-Chambertin 1er Cru)
Přibližná produkce: celkem 17.000 hl
Vyráběná vína: červené
Pěstované odrůdy: Pinot Noir
Datum vzniku: 1936
Oblíbené kombinace s jídlem: coq au vin (přesněji a původně: coq au Chambertin!), hovězí filet, sýr Chaource

  
Print Friendly and PDF