Château La Cabanne

Nejznámější víno z portfolia rodiny Estager, která vlastní v oblasti St. Émilionu a Pomerolu více vinařských majetků, kromě jiného také Ch. Plincette a Ch. Haut Maillet.

Réva se v místech dnešních vinic Ch. La Cabanne pěstovala už v galorománských časech. Ve 14. století se pro zdejší lokalitu vžil název „Cabanes“, odvozený od názvu chatrčí nevolníků a nájemců půdy. V dlouhé historii château se vystřídali různí majitelé, mezi nimiž stojí za zmínku např. Claude Louis de Gombaud - Ecuyer. Současní majitelé, Estagerové, koupili La Cabanne v roce 1952.

Vinice La Cabanne se rozprostírají v centru Pomerolu západně od kostela a víceméně tvoří jeden celek okolo samotného château.

Práce ve vinici i samotné zpracování je zcela klasické, jen fermentaci předchází studená macerace. Během celého procesu je prováděno pravidelné přetáčení vína a „pigeage“ – propichování klobouku. Zrání v sudech je klasické, čiření bílkem, filtrace jen v některých letech.

Víno z La Cabanne disponuje střední silou i potenciálem. Navzdory výrazné převaze Merlotu má spíše rustikálnější charakter.


Obecné informace
Apelace: Pomerol
Přibližná produkce: 48.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: Ch. La Cabanne
                         Domaine de Compostelle (2. vno ze Ch. La Cabanne)

Vinice
Rozloha vinic: 10 ha
Hustota: 5.800 keřů/ha
Průměrné stáří: 30 let
Odrůdy: 94% Merlot, 6% Cabernet Franc
Půda: jílovito-štěrková, ve spodní vrstvě se železitou příměsí
Sklizeň: ruční

Sklep
Typ tanků: inox a beton
Zastoupení nových sudů: 60%
Délka zrání v sudech: 14-16 měsíců

Kontakty
Majitel: rodina Estager
Adresa: Ch. La Cabanne, 33500 Pomerol
Webové stránky: www.estager.com

  
Print Friendly and PDF