Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dokonalý chuťový zážitek - Foodparadise.cz
Víno je lahodný nápoj, který je oblíbený po celém světě. Jeho příznivé účinky na zdraví našeho organismu byly prokázány celou řadou lékařských studií. Snižuje riziko cukrovky, srdečního infarktu i mrtvice, ochrání před rakovinou, posílí imunitu.
Jestli je zdravější bílé víno nebo červené, nelze jednoznačně říct. Střídmě si dopřejte takové, které vám chutná. Velkým oříškem bývá snoubení vína s jídlem, pokud se vám to však podaří, výsledkem je dokonalá harmonie chutí, dvojnásobné potěšení a opravdový gurmánský zážitek.
Správná kombinace
Rad a nápadů, jak zvolit tu pravou kombinaci je nespočet. Řídit se můžete osvědčeným pravidlem, že k bílým masům patří bílé víno a k červeným zase červené. Avšak ve velké většině případů, tento jednoduchý návod nestačí. Objevují se totiž stále nové recepty a ze světa k nám proudí další a další pochoutky. Jak tedy na to? Co se týče předkrmů, jako jsou paštiky či nejrůznější chuťovky, doplňte je bílými víny. K uzeninám a salámům rozhodně neuděláte chybu výběrem lehčích červených vín. Je všeobecně známo, že víno skvěle chutná dohromady s kvalitními sýry - na tuto osvědčenou kombinaci se vsází třeba v Itálii, která je jí proslulá. K sýrům se tradičně hodí bílá vína, výjimku tvoří tvrdé a dobře vyzrálé sýry, kterým skvěle sluší hutná červená vína.
Degustujte a objevujte
Pokud jde o hlavní chod, pak k mořským rybám jako je losos nebo tuňák podávejte vždy bílé víno, mořská sůl a červené víno totiž dávají hořkou chuť. K jídlům z rýže se hodí lehká bílá vína, u těstovin hraje velkou roli omáčka, která je na nich. Rajčatová, která je typická pro italskou gastronomii, si zaslouží plné červené víno, k tradičním pestům jsou zase ideální lehká bílá vína. V případě, že si nemůžete odepřít nějaký dezert či sladkost, volte sladká tichá či šumivá vína. Některé přísady, které jsou v jídle obsažené – například ocet, citronová štáva či chilli papričky, jsou k vínu nepříjemné, proto se jim raději vyhněte. Nebojte se zkoušet a objevovat nové kombinace, protože, jak se říká: sto lidí, sto chutí. Tak se dejte do degustování, popusťte uzdu fantazii a kreativitě a najděte si, co bude lahodit zrovna vám.
Autor: www.foodparadise.cz
