Palačinky s pečenými hruškami v bílém víně

Recept pochází z největší vinařské obce Velké Bílovice, ve které se rozléhá 700 hektarů vinohradů. Není proto divu, že potěší nejen milovníky sladkého, ale i vína.

INGREDIENCE:
- na palačinky:
0,5 l mléka
2 vejce
400 g hladké mouky
olej
špetka soli
špetka cukru
- na pečené hrušky:
4 větší hrušky
200 ml Tramínu červeného
150 g vlašských jader
150 g moučkového cukru
500 g tučného tvarohu
250 ml zakysané krémové smetany
50 g másla

POSTUP: 
Z mléka, vajec a hladké mouky vymícháme hladké těsto na palačinky, jemně osolíme a osladíme. Palačinky pečeme na minimu oleje na rozpálené pánvi.
Hrušky rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců. Každou čtvrtku ještě podélně rozkrojíme. Na pánvi rozpustíme trochu másla a přidáme hrušky. Jsou-li kvalitní, zralé a sladké, nemusíme přidávat cukr, v opačném případě dosladíme. Zprudka opečeme a zalijeme vínem. Snížíme výkon sporáku a pod pokličkou necháme táhnout. Doba přípravy závisí na druhu hrušek – výsledkem by měla být hruška měkká, ale nikoliv rozvařená.
Již vystydlé hrušky přebereme, nejlepší kousky necháme na ozdobu a zbytek nakrájíme. Tvaroh smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Přidáme 3/4 sekaných ořechových jader a krájené hrušky. Opatrně zamícháme. Tvarohovou směsí naplníme palačinky, ozdobíme ořechy a hruškami. Můžeme jemně přelít redukovanou šťávou z hrušek a vína.
K dezertu podáváme Tramín červený se zbytkovým cukrem, ideálně v přívlastku výběr z hroznů.


Zdroj: Gastro&Hotel
Text receptu: Branko Černý

  
Print Friendly and PDF