| Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 
Ragú z hříbků v omáčce z bílého vína
Pro houbaře a zároveň milovníky vína přinášíme další recept. Rozhodně vyzkoušejte – jde skutečně o mimořádnou laskominu.
Základem úspěchu jsou (ostatně jako vždy...) kvalitní suroviny – pěkné, klasické hříbky (ne babky a jiné „měkké“ druhy) a dobré víno. Co se toho týče, rozhodně se vyhněte tuzemské produkci (kvůli vysoké kyselině), použijte suché bílé víno spíše jižního typu, které nezrálo v sudu. Bude-li mít více minerální charakter, věci to jen prospěje. K úspěchu budete potřebovat: 
1 kg hříbků    
2 polévkové lžíce šťávy z citrónu 
5 cl olivového oleje 
40 g másla 
2 šalotky 
40 g hladké mouky 
1,5 dcl bílého vína 
0,5 l bujónu 
1 žloutek 
petrželku 
0,5 dcl smetany 
sůl, pepř 
Nejprve si připravte omáčku, která je ve skutečnosti klasickou „roux blond“. Rozpuštěné máslo důkladně v hrnci promíchejte s moukou. Pak přidejte bujón. Vařte na velmi mírném ohni 20 minut. Nadrobno nasekejte šalotku a spolu s vínem ji přidejte do stávající směsi. Přiveďte k varu a redukujte na polovinu. (Důležité!). 
Mezitím připravte hříbky - očištěné houby nakrájejte na plátky a pokapejte citrónovou šťávou. Vložte do rozpáleného olivového oleje, přidejte 1 nadrobno nakrájenou šalotku, nasekanou petrželku a 10 minut nechte povařit na mírném ohni. 
Poté houby spolu se šťávou vložte do omáčky (nebo naopak) a vařte na velmi mírném ohni dalších 10 minut. V misce zatím smíchejte žloutek se smetanou. Tuto směs opatrně a za stálého míchání přidejte k houbám. Ochutnejte, upravte solí a pepřem, je-li třeba. 
Lze podávat s vařeným bramborem, ale ještě lépe vynikne lahodná chuť tohoto pokrmu pouze s pečivem.
 
	 
					 
					