Ročníková vína pro „kulaté“ události 2016

Opravdu zrajeme jako víno? Ať už slavíte padesátiny, pětadvacetiny či kulaté výročí svatby a patříte mezi milovníky vína, určitě vás zajímá, jak si vedlo a jak na tom je právě teď víno z vašeho šťastného roku.

Za povšimnutí určitě stojí vína z Bordeaux, případně Burgundska, která jsou většinou na dlouhá léta zrání připravena, či je dokonce vyžadují… Záleží ale samozřejmě na ročníku a samotném vinařství – zde najdete archivní vína z Bordeaux, která na sebe vztahují pozornost právě letos.

1936
Spíše průměrný ročník všeobecně napříč Evropou je dnes již poměrně těžké sehnat. V Bordeaux bylo v roce 1936 poměrně deštivé léto, které vystřídal překrásný podzim.

Ch. Gruaud Larose ze Saint Julienu se pyšní klasifikací 2. Cru. Výraznou převahu Cabernet Sauvignonu doplňuje Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a malé procento Malbecu. Toto raritní víno se již určitě nebude nikam vyvíjet, ale je v nevídané kondici. Láhev je v perfektním stavu, zachovalá etiketa i výborná hladina, což dokazuje ideální skladování. Ch. Gruaud Larose v archivním ročníku 1936 potvrzuje, že jeho vína jsou stavěna na „dlouhou trať“.

1961
Naprosto výjimečný, legendární a mimořádně vysoce hodnocený ročník. Úroda byla malá a je již poměrně těžké se s jeho víny setkat. I když barva většiny vín z roku 1961 pomalu ztrácí na své intenzitě, stále se najdou úžasné kousky, které „drží“ a nabízí koncentrovanou chuť vyzrálého ovoce s úžasným bouquetem a v tomto stavu se udrží další desetiletí.

Ch. Laffitte Carcasset – víno kategorie Cru bourgeois je v tomto ročníku opravdu raritou. Zajímavé může být především pro sběratele či vinařského nadšence se zájem objevovat archivní vína a jejich postup časem. Château pochází z 18. století a produkuje typický St. Estephe s převahou Cabernet Sauvignonu, kterou doplňuje odrůda Merlot. Skvělý stav etikety i hladiny ukazuje, že víno bylo výborně skladováno.

Ch. Mouton Baron Philippe - Vinice dnešního Ch. d´Armailhac byly až do 18. století součástí Ch. Mouton (Rothschild) a v šedesátých letech minulého století nesly jméno svého slavného rothschildovského majitele. Toto období patří v historii château k těm nejúspěšnějším a i dnes je to znát na vínu z legendárního roku 1961. Zralý, marmeládový a čokoládový buket předává štafetu vyzrálé, jemné a hladké chuti s pěknou délkou. Hladina v láhvi: LS (nízká ramena). Stav etikety: lehce zašpiněná. (Poznámka: Toto château vyměnilo svůj název od svého založení hned několikrát – začalo u Ch. d´Armailhac, následovalo Ch. Mouton-d´Armailhac, od roku 1956 neslo název Ch. Mouton Baron Philippe, v roce 1976 došlo opět ke změně na Ch. Mouton Baronne Philippe a od roku 1989 se vrací ke svému původnímu názvu Ch. d´Armailhac.)

Ch. Giscours - Počátek šedesátých let 20. století zastihl Giscours ve fázi přechodu k budoucí velmi úspěšné etapě, která začala s příchodem N. Tariho v roce1954. Změny ve vinici si ovšem žádaly svůj čas, a tak působí Giscours z roku 1961 odlehčenějším dojmem, než jeho následovníci z konce šedesátých let. I tak jde ale o zajímavé, příjemné a dnes zcela vyzrálé víno se všemi atributy svého věku – cihlovou barvou, marmeládovým aroma, živým základem a lehkou, vyváženou chutí.

Ch. Cos d´Estournel - Mimořádné víno se tu potkalo s mimořádným ročníkem. I po více jak 50 letech dokazuje Cos d´Estournel, že náležel k nejlepším vínům famózního roku 1961. Zralé, avšak stále silné víno s výraznou aromatikou, pevnou strukturou, svěžím základem a nekonečnou délkou.

1966
Velmi dobrý ročník v Bordeaux - vína z roku 1966 byla vybavena tříslovinami a vyšší aciditou, což je předurčilo k dlouhověkosti. Třísloviny se časem vyhladily a vína se tak stala příjemně pitelnými. Řadu z nich si vychutnáte i v současnosti.

Ch. Calon Ségur – víno klasifikace 3. Cru s převahou Cabernet Sauvignonu, typickou pro levý břeh řeky Gironde. Po velmi chudém roce 1965, ve kterém bylo Ch. Calon Ségur jedním z mála pěkných vín, se v roce 1966 dostalo do své správné formy -  klasický Saint Estéphe, avšak jemnější, v chuti je cítit lanýže, vše korunuje dlouhý závěr. Na vrcholu cca v letech 1999-2008, avšak stále v dobré kondici - na takto „staré“ víno je to opravdový zážitek.

1976
Mohl to být ročník desetiletí, ale krásné horké léto následoval déšť v období sklizně. Přesto jsou vyzrálá vína Bordeaux ročníku 1976 stále velmi atraktivní. Všeobecně se jedná o vína s měkkým tělem a nižší aciditou, která mají v současnosti co nabídnout zejména milovníkům „dospělých“ vín.

Ch. La Gaffeliére – víno s převahou Merlotu se pyšní klasifikací 1er Grand Cru Classé a v ročníku 1976 potěší nejednoho vinařského nadšence. Výrazná vůně kůže a koření, zemité tóny, v chuti zralé ovoce, lehce pikantní nuance a příjemná délka.

1981
1981 byl menším, ale dobrým rokem pro vína z Bordeaux. Červenec byl chladný, ale díky teplému a suchému srpnu a září hrozny pěkně dozrály. Sklizeň začala za velmi dobrých podmínek na konci září a byla pokažena deštivým začátkem října. Nicméně spolehlivá châteaux tuto situaci zvládla a na trh přinesla stylová klasická vína se středním tělem a dobrou strukturou.

Ch. Pontet Canet – Slavný „držák“ z apelace Pauillac jistě nezklame své příznivce. V roce 1981 odvedlo Ch. Pontet Canet dobrou práci, byť víno příliš nenese známky své klasické tvrdosti. Víno je v současné době na svém vrcholu. Tmavá barva, vůně černého rybízu a tabáku, se stále dobrou aciditou.

Ch. Montrose - Ch. Montrose z roku 1981 zaujme zejména vyspělou, atraktivní vůní. Prvky suchého lesa, cedru a třešňových aromat vytvářejí bohatý a harmonický celek. V chuti štíhlé, vyvážené, orámované pěkně definovanou aciditou.

1986
Skvělý rok zejména pro apelace Pauillac a St. Julien. Vína z tohoto roku jsou velmi hluboká s patrným množstvím tříslovin.  Všeobecně jsou tato vína v současnosti na svém vrcholu, na kterém ještě léta vydrží. 

Ch. d´Issan – elegantní Margaux, víno, jež udržuje stále vysoká acidita, vyhlazené třísloviny, zemité tóny… V chuti marmeládový nádech, typický pro vyzrálá vína – potěší zejména zkušené milovníky starších vín.

Ch. Pontet Canet - V osmdesátých letech převažoval u Pontet Canet reduktivní charakter a je to zcela patrné i na úspěšném ročníku 1986. Ten vydá plody vinařské práce až po náležitém provzdušnění, které uvolní překvapivě komplexní buket červeného ovoce, pryskyřice, tuhy a dalších aromatických složek. Chuť vyniká stále dobrou koncentrací i délkou.

1991
Ročník s velmi odlišnými výsledky u jednotlivých châteaux.  Abnormálně mrazivý duben zničil spoustu pupenů révy zejména v apelacích Pomerol a St. Emilion. Ačkoli vyrostly nové a pěkně se rozvíjely, do sklizně nestačily plně dozrát. Lepších výsledků dosáhla vína z apelací Médocu (St. Julien, St. Estephe, Pauillac, Margaux) a Graves, zejména ta, jejichž vinice leží v nlízkosti řeky.  Ta poskytují dnes příjemné, zralé, pocitově lehčí pití.

Ch. Cos d´Estournel  - S jakkoli komplikovaným ročníkem se víno ze slavného Ch. Cos d´Estournel musí poprat v každém případě. V případě ročníku 1991 to zvládlo na jedničku a společně s Ch. Montrose a Ch. Palmer se zařadilo mezi absolutní špičku tohoto roku - víno sice trochu postrádá strukturu „větších“ ročníků, ale za to je v současnosti pěkně přístupné, živé, příjemně pitelné. Květinová vůně, v chuti marmeládové tóny, cedr, kůže, tabáku a koření.

1996

Ročník, který přinesl výjimečná vína a také „výjimečné“ ceny – svého času lámal cenové rekordy. Kvalitní vína tohoto ročníku byla dlouhou dobu „zavřená“, avšak nyní se začínají hlásit o slovo příjemnou pitelností, která jim s největší pravděpodobně vydrží řadu let.

Ch. Chasse Spleen - Skvělý Chasse-Spleen z roku 1996 pomalu dozrává do ideálního věku. Po dlouhá léta zcela zavřené víno se postupně otevírá a nabízí radost z toastových, kouřových ale stále ještě i ovocných (zejména černý rybíz) tónů. Pevná kostra a dokonalá struktura by toto víno kvalitou jednoznačně zařadila mezi Grand Cru Classé. Vynikající délka. Víno má před sebou řadu dalších let ve znamenité kondici.

Ch. Gazin - V ročníku 1996 patřil Gazin v Pomerolu k nejúspěšnějším vínům. Do dnešních dnů ztratil jen část z někdejší mimořádně velké sily tříslovin a koncentrace. Atraktivní víno s postupně se rozvíjející chuťovou paletou, v níž dostává prostor jak ovoce, tak lékořice, toasty či kouř. Vynikající délka.

  
Print Friendly and PDF