Vady vína – myšina

Téměř legendární vada vína, jejíž výskyt je dnes naštěstí už zcela výjimečný. Své jméno dostala tato vada podle zápachu, který připomíná chcíplou (a nějaký ten den odleželou…) myš. Máte-li chalupu na venkově, určitě budete vědět, o čem je tu řeč. Ve víně se někdy projeví již při první aromatické fázi, mnohem spíše však až v závěru chuti.
   
Jedná se o bakteriální nákazu, vzniklou v důsledku zcela zásadních prohřešků proti hygieně ve vinici nebo ve sklepě. Její vliv na kvalitu výsledného vína je likvidační.

Pro svůj řídký výskyt představuje identifikace myšiny oříšek i pro zkušené degustátory. Sám jsem se s ní za celý profesionální život setkal čtyřikrát, počítám-li dobře, a to ještě opravdu v šerém dávnověku.

Kdy hrozí setkání s myšinou? Prakticky jen v případě bílých vín (suchých i sladkých) od malých samovýrobců, u nichž vládne špína a nepořádek. Jinak by šlo v dnešní době skutečně o událost zcela mimořádnou. Průmyslově vyráběná vína včetně těch nejlevnějších vznikají totiž v hygienicky téměř  sterilních podmínkách a u kvalitních individuálních vinařů, i kdyby jejich víno bylo hypoteticky napadeno, nehrozí, že by ho dali z ruky a riskovali tím obrovskou ostudu.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Chateau Francs Magnus 2020

Bordeaux Supérieur z vápencového terroiru oblasti Fronsac se skvělým poměrem cena / výkon.
Skladem 23 ks
Cena
350 Kč

Chateau La Roque de By 2020

Pěkné víno Ch. Roque de By z kategorie cru bourgeois, patří stejným majitelům jako Ch. La Tour de By.
Skladem 80 ks
Cena
350 Kč

Sauvignon Saint Bris 2020 (Domaine des Malandes)

Víno z apelace Saint-Bris je skutečnou burgundskou raritou – jedná se totiž o 100% Sauvignon.
Skladem 88 ks
Cena
393 Kč