Vína Hawke´s Bay

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukaka-pikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. To není tisková chyba, ale původní maorský název pro Hawke´s Bay, nejstarší vinařskou oblastí země a zároveň centrum novozélandské produkce červených vín.

S celkovou rozlohou 4.800 hektarů patří Hawke´s Bay druhé místo za Marlborough. Primát této oblasti ale náleží z historického pohledu – právě tady, poblíž měst Hastings a Napier na východním pobřeží severního ostrova, se začala psát skutečná historie vinařství na Novém Zélandu. Najdeme tu hned několik podniků, které pamatují počátky výsadby vinic. Nejstarší je mezi nimi Mission Estate Winery z roku 1851.

Historie je tu doma i v dalších souvislostech – jak při tradičních maorských slavnostech, tak třeba v pohledu na budovy v secesním stylu, který dominoval nové výstavbě po tragickém zemětřesení v třicátých letech 20. století. Přesto celé zátoce dominují přírodní scenérie, o něž se starají jak skalní útesy na jejím kraji, tak především mohutný mořský příboj.
 
Klima je tu teplé a poměrně suché. Jednotlivé polohy ale nemají  jednotný charakter – odlišné mikroklima panuje v pobřežní části a jiné  v říčních údolích. Třetí základní typ představují vinohrady na úpatí hor.  Připočteme-li pestrost půdních typů, jichž lze napočítat více jak dvacet, je logické, že místní vína mají velkou chuťovou variabilitu.

Této nabídky bohatě využívají vinařství k pěstování různých, charakterem zcela odlišných odrůd – na suchých a teplých polohách dominuje Cabernet Sauvignon s Merlotem a stále více se prosazuje i Syrah. Na opačné straně klimatického spektra bychom našli jak Pinot Noir, tak celou škálu bílých odrůd, od majoritního Chardonnay až po Riesleing nebo Sauvignon. Modré i bílé odrůdy jsou v Hawke´s Bay zastoupeny zhruba stejným podílem.

 

  
Print Friendly and PDF