Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Château Talbot
Jeden z nejstarších majetků v oblasti St. Julienu nese jméno anglického vojevůde Talbota.
John Talbot, hrabě ze Shrewsbury, proslul početnými válečnými úspěchy během „stoleté“ války a sám padl při její poslední bitvě r. 1453 u Castillonu (poblíž Bordeaux). Souvislosti, které spojují tuto osobnost s vinařskými pozemky v St. Julienu, nejsou ale vůbec jasné. John Talbot sám docela jistě nebyl cíleně jejich vlastníkem, na druhou stranu je dost dobře možné, že mu byly připsány coby dobyvateli a uchvatiteli tohoto území. Existují ale i domněnky, že původ jména může mít také zcela jiné kořeny – od médockého výrazu „talabot“.
Dochovaná historie se pro nás otevírá až ve století sedmnáctém, kdy toto château patřilo markýzovi d´Aux de Lescaut z oblasti Armagnacu (jméno této rodiny dodnes připomíná Ch. Patache d´Aux z Médocu). V držení tohoto rodu zůstal Talbot dalších 200 let, po něm přešel do rukou rodiny Claverie. V roce 1918 koupila Talbot négociantská rodina Cordier, která si z něj udělala své sídlo a vlastní jej dodnes.
Budovy château vytvářejí s okolním parkem harmonický, příjemný celek, ztracený v oceánu vinic. Ty jsou kompaktní a leží na „náhorní plošině“ v St. Julienu – je to v této apelaci nejvyšší místo, které dosahuje 22 nadmořských metrů. Skladba půdy je typická, štěrková.
Od šedesátých let je vyráběno 2. víno pod jménem Connétable de Talbot.
V roce 1930 vysadili majitelé nevelké množství Sauvignonu, aby měli bílé víno pro svoji vlastní potřebu. Časem se stalo natolik známým a oblíbeným, že Cordierové postupně rozšířili plochu vinic až na současných 6 hektarů (složení je 86% Sauvignon, 14% Sémillon).
Ve sklepě dominují tradiční dřevěné kádě. Průběh vinifikace je standardní. Pro zrání vína jsou používány výhradně francouzské sudy od 8 různých bednářství.
Ch. Talbot má vysokou proporci Cabernetu a málokdy je v mládí vstřícné. Potřebuje dostatek času, aby ukázalo sílu svého terroiru a chuťovou barvitost.
Obecné informace
Apelace: St.-Julien
Přibližná produkce: 450.000 lahví
Vyráběná vína: Ch. Talbot
Connétable de Talbot (2. Víno ze Ch. Talbot)
Caillou blanc de Ch. Talbot (bílé víno)
Vinice
Rozloha vinic: 102 ha (z celkových 138 ha)
Hustota: 7.500 keřů/ha
Průměrné stáří: 35 let
Odrůdy: 66% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot
Půda: gunziánský štěrk
Sklizeň: ruční
Sklep
Typ tanků: dřevěné a nerezové
Zastoupení nových sudů: 50-60%
Délka zrání v sudech: 14 měsíců
Kontakty
Majitel: Rodina Cordier
Enolog-konzultant: Jacques Boissenot a Stéphane Derenoncourt
Adresa: Ch. Talbot, 33250 St.-Julien-Beychevelle
Webové stránky: www.chateau-talbot.com