Kalifornie a víno

Vinařství v Kalifornii zažilo svůj rozvoj podstatně později než tradiční evropské vinařské oblasti. První průkopníci začínali s pěstováním vinné révy v Kalifornii v druhé polovině 19.století. Především se jednalo o kolonisty z oblastí Francie a Itálie, kteří s sebou do Ameriky přivezli evropské odrůdy a především chuť pěstovat vinnou révu.

Během let 1918-1933 byla ve Spojených státech velmi silná prohibice a vinařství tak ustoupilo ze svého rozvoje. Obrovský rozvoj zažívá kalifornské vinařství od začátku sedmdesátých let minulého století. Tento vzestup trvá dodnes a Kalifornie se tak postupně stává jednou ze světově dominantních vinařských oblastí. Pokud nebereme v úvahu Evropu, je největším producentem vína na světě.

Vinařská mapa Kalifornie nabízí řadu překvapení a mnohem větší rozmanitost, než by se na první pohled zdálo. Zeměpisné rozdělení Kalifornie je následující: Nord Coast, Sierra Foothills, Central Coast, South Coast a Central Valley, které také patří k nejslunnějším vinařským regionům na světě. Pravděpodobně nejznámější kalifornskou oblastí je údolí Napa Valley, ze kterého pocházejí nejlepší kalifornská vína. Dalšími významnými oblastmi jsou Sonoma, Mendocino či Carneros.

Poměrně tradičním problémem kalifornského vinařství je nedostatek vody. Mnohokrát v minulosti docházelo k regulacím a sporům ohledně zavlažování. Kalifornská léta bývají mnohem sušší, než léta ve většině vinařských regionů Evropy. Průměrné srážky nejsou nijak výjimečně nízké, ale je obvyklé, že se soustřeďují do prvních měsíců roku. Vinaři tak vymysleli způsob, jak alespoň částečně vyřešit problémy. Deště plní nádrže, které jsou posléze využívány k zavlažování během suchého léta.

Kalifornské vinařství bylo oslavováno spíše za vína červená. Jsou vyráběna se zaměřením na jemnost konečného „chuťového vjemu“, kdy hrozny během sametových podzimů zůstávají na keřích, dokud není tříslovina tak vyzrálá, aby mohla lahodit patru. Mají tak velmi intenzivní ovocnou vůni a velmi jemnou chuť.

Není tajemstvím, že donedávna kalifornští vinaři nedokázali vyprodukovat kvalitní bílá vína. V dnešní době však již můžeme nalézt vína, která mohou směle konkurovat nejlepším francouzským bílým vínům. Zářným příkladem budiž Chardonnay z vinařství 7&8.

AVA - je zkratka z anglického názvu American Viticultural Area a představuje označení původu hroznů. Dříve bylo v USA běžné označovat pouze stát původu, díky AVA se mohla lokalizace zpřesnit na velmi malé oblasti. Každý výrobce má povinnost vyznačit AVA viditelně na etiketě, každý zákazník tak má možnost okamžitě zjistit oblast původu hroznů daného vína. 

 
  
Print Friendly and PDF