Vinařství Ahr

Malebná vinařská oblast Ahr je vytvořena díky svahům lemujícím stejnojmennou řeku, která se jižně od Bonnu vlévá do Rýna. Historicky doložené začátky vinohradnictví v této oblasti se datují do 8. století.

Ahr patří k nejsevernějším a také nejmenším německým vinařským oblastem. Plných 85% plochy vinic zde zaujímají modré odrůdy, mezi nimiž jednoznačně vévodí  Pinot Noir (Spärtburgunder), pěstovaný na 342 hektarech. Mezi bílými má největší zastoupení Riesling. Většina vinic se nachází na terasovitých svazích podél řeky Ahr. Ty se liší v horním a dolním toku, podle toho je i oblast rozdělena do dvou podoblastí - Obere a Untere Anbauregionen. V horní části jsou svahy strmější a mají odlišnou geologickou skladbu, než otevřenější údolí v dolní části.

Celkový objem produkce je vzhledem k malé rozloze této oblasti nevelký a díky tomu, že je Ahr oblíbenou turistickou destinací obyvatel Bonnu, vypije se většina vín na místě.

Základní informace:

Region: Ahr
Celková rozloha: 558 ha
Přibližná produkce:
Vyráběná vína: Červené 85%, Bílé 15%
Pěstované odrůdy: Spătburgunder (Pinot Noir), Portugal, Riesling, Frühburgunder, Regent, Dornfelder, Müller-Thurgau, Domina a četné další odrůdy v nepatrných rozlohách
Datum vzniku: 8. stol.
Oblíbené kombinace s jídlem: podle jednotlivých odrůd

  
Print Friendly and PDF