Vinařství Baden

Vinařskou oblast Baden najdeme v jihozápadním Německu, kde vinice v dlouhém úseku doprovázejí na pravém břehu tok Rýna. Svojí rozlohou 15 906 ha se řadí mezi tři největší vinařské oblasti Německa. Patří do spolkové země Baden-Württemberg, ale podle německých vinohradnických zákonů jsou tyto dvě vinařské oblasti oddělené.  I tak se jedná o velmi pestrou a různorodou oblast co do půdních typů i klimatických podmínek.

Bádensko patří k nejteplejším německým regionům a výrazně je to znát na charakteru zdejších vín. Ta jsou plná, s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem kyselin, než jaký je obvyklý u většiny německé produkce.

Baden se dále rozděluje na 9 podoblastí:     Tauberfranken
                                                                     Badische Bergstrasse
                                                                     Kraichgau
                                                                     Ortenau
                                                                     Breisgau
                                                                     Kaiserstuhl
                                                                     Tuniberg
                                                                     Markgräflerland
                                                                     Bodensee

Historicky zde pěstování vinné révy navázalo na nedaleký region Alsaska. Stylem svých vín i pěstovanými odrůdami se od něj ale odlišuje. Přestože většinu na vinicích mají bílé odrůdy (55%), je králem bádenských vinohradů Pinot Noir – plná polovina německé produkce této odrůdy pochází právě odtud.  Zastoupení dalších odrůd je velmi pestré, ale níže uvedených šest nejvýznamnějších se stará o 86% produkce regionu Baden.

Základní informace:

Region: Baden
Celková rozloha:  15 906 ha
Přibližná produkce:
Vyráběná vína: Červené, bílé
Pěstované odrůdySpätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau, Grauer Burgunder (Pinot Gris), Weisser Burgunder (Pinot Blanc), GutedelRiesling - a mnohé další
Datum vzniku:  12. století
Oblíbené kombinace s jídlem:

  
Print Friendly and PDF