Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Saint-Émilion souhrnně - en primeur 2011
Pokoušet se souhrnně charakterizovat vína ročníku 2011 ze St-Émilionu je zhruba stejný úkol, jako chtít popsat, jak vypadá průměrné zvíře ze zoologické zahrady.
Jsou roky, kdy půdní profily vinic hrají jen menší roli a jejich význam je zastíněn jinými faktory. Klima ročníku 2011 (a zejména tříměsíční jarní sucho) ale položilo na vlastnosti půdy a jejího podloží důraz až extrémní. St-Émilion je přitom místem, kde je geologická pestrost největší v celém Bordeaux. Od aluviálních půd přes kompaktní vápenec, jílovito-vápencovou půdu až čistému jílu, odtud k půdě jílovito-písčité, písčité a štěrkové – a jejich vzájemných kombinacích na jednotlivých châteaux. Neméně velký význam má ale také podloží ve větší hloubce.
Už to samo stačí k tomu, aby mezi víny této apelace panovaly v ročnících, jako je tento, diametrální rozdíly. Ale aby toho ještě nebylo málo – St-Émilion k tomu ještě přidává vertikální rozměr, na plochém levém břehu neexistující. Svahy tu mají různý sklon i orientaci ke světovým stranám. Připočtěme navíc různorodost práce jednotlivých vinařství a dostaneme skutečně nebývalou mozaiku stylů i kvality.
Přesto se určité zobecnění udělat dá. To první se týká terroiru: jednoznačně nejlépe se s podmínkami klimatu vyrovnaly vinice na vápencové skále poblíž centra městečka a západně od něj – zmiňme Canon, Clos Fourtet, Beauséjour-Bécot, Angélus a sousední, méně známý Grand Pontet. Jedna skvělá, kompaktní lokalita! Je přitom zajímavé, že se tyto polohy v posledních letech dostávají atraktivitou nahoru, zatímco jedny z historicky nejslavnějších vinohradů na exponovaných jižních svazích pod městem (Ch. Pavie) musejí v podstatně větší míře čelit problémům, souvisejícím s teplotními excesy.
Druhé zobecnění nese název Cabernet Franc. Nevídaný, fantastický – a to bez jakéhokoliv přehánění. Tím, jak celý cyklus růstu révy začal nebývale brzo, protáhla se doba pro jeho možné dozrávání. To navíc probíhalo v podmínkách, které této odrůdě opravdu svědčí. Stejně tak prospělo i Cabernetu Sauvignon a Malbecu.
Cabernet Franc také rozhodl o tom, že královské žezlo bude v letošním roce třímat vynikající Cheval Blanc, jenž si polepšil také díky novému, perfektně vybavenému sklepu. A to přesto, že Ausone nic neslevil ze své špičkové úrovně.
Individuální úspěchy zaznamenalo mnoho châteaux –Pavie Macquin, Corbin, La Clotte, La Gaffelière a řada dalších, mezi nimiž si zvláštní pozornost zasluhuje málo známé Le Prieuré a znovuvzkříšený soused Ch. Cheval Blanc – Ch. Jean Faure s neuvěřitelným podílem 60% Cabernetu Franc.
Své degustační putování jsem letos zahajoval v satelitech St.Émilionu (Montagne, Puisseguin, Lussac) a zpočátku byl zcela zaskočen naprosto skvělými víny. Teprve později mě konfrontace s další, běžnou a nijak oslnivou produkcí těchto oblastí navedla na „vápencovou stopu“, která se pak potvrdila v samotném St.-Émilionu.
Právě tato vína z vápencových skal satelitů spolu se stejně situovanými polohami ve Fronsacu a Castillonu budou představovat nejlepší nákupy ročníku 2011. Beauséjour v Montagne, Guibot La Fourvieille v Puisseguinu, ale také Clarisse, Haut Bernat – a samozřejmě La Mauriane.