Články

EN PRIMEUR 2018: 13 - Chasse Spleen, Poujeaux, Lagrange, Nenin...

O tom, jak Charles Baudelair přispěl ke vzniku jména Chasse Spleen si můžete přečíst zde. Méně známé ale je, že kdysi jako mladík opustil rodinu, neboť: "Pořád mi dávali burgundské a já chtěl pít Bordeaux".

Degustace: Jean-Paul Dubost a velká degustace „letních vín“ 23.5.2019

Nenechte si ujít příležitost osobního setkání s Jean-Paul Dubostem, vynikajícím vinařem, jehož cru (Morgon, Fleurie, Brouilly či Moulin-a-Vent) najdete v řadě michelinských restaurací.

EN PRIMEUR 2018: 12 - Gaffeliere, Pressac, Corbin, La Confession...

Nejvýznamnější zprávu dne jste patrně všichni zachytili, pokud ne, pak je zde...

EN PRIMEUR 2018: 11 - Duhart Milon, Clerc Milon, Bellegrave...

Pauillac je letos apelace vynášená kritiky do nebes. Vína mocná, silná, supersilná...

EN PRIMEUR 2018: 10 - Bílá vína - G de Guiraud, Lune d´Argent...

V celkově teplém ročníku, k nimž rok 2018 patřil, byly pro bílá vína karty rozdány předem - všechna dostala do vínku dokonalou vyzrálost a chuťovou bohatost...

EN PRIMEUR 2018: 09 - Palmer, Camensac, Cantemerle, Beychevelle...

Odletová tabule zve do St. Julienu - a je to věru ta správná destinace, neboť v této apelaci se vinařům letos ve výsledku podařilo, na co sáhli.

EN PRIMEUR 2018: 08 - Malescot, Sociando, Haut Bages, Tour Carnet

Od dnešního dne nabízíme další vyšlá vína...

Hodnocení En Primeur 2018 Pomerol

Hodnocení En Primeur 2018 Pomerol

EN PRIMEUR 2018: 07 - Branaire Ducru, Langoa, Glana, Capbern...

Věru pěkný hrozen mohli sklízet na Ch. du Glana dokonce už na jaře. Včely ale dobře předem věděly, kam zamířit - nejen Glana, ale vína v St. Julienu vůbec překypovala šťavnatou svěžestí, elegancí i silou...

EN PRIMEUR 2018: 06 - Belle Brise, Clinet, Gazin + hodnocení Pomerol

O fenoménu jménem Belle Brise už jsme tu psali mnohokrát, tak bychom dali tentokráte slovo vinařskému kritiku G. Smithovi...

EN PRIMEUR 2018: 05 - Conseiller, Croix Mouton a další Janoueix

Následující vína jsou svůdná natolik, že k nezřízené konzumaci přímo lákají.

Cuvée 2019 Ostrava

Sedmnáctý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín uspořádal ve dnech 15. a 25. dubna Klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. ve spolupráci s hotelem Zámek Zábřeh a Národním vinařským centrem.

EN PRIMEUR 2018: 04 - Suduiraut a další Sauternes

Sauternské v novém ročníku 2018 je vínem plným a bohatým, tíhnoucím ke sladké spokojenosti, byť v řadě případů až trochu jednostranně. Nicméně bude chutnat.

Kompletní přehled En Primeur 2018

Kompletní přehled obchodovaných vín

EN PRIMEUR 2018: 03 - Beaumont, Lanessan, Clos Manou

Charakter ročníku 2018 nahrál některým vínům z apelace Haut Médoc/Médoc do karet mimořádnou měrou, což se projevilo jak v jejich síle, tak především v nebývalé chuťové pestrosti.

EN PRIMEUR 2018: 02 - Angelus, Carillon, Fleur de Bouard, Francs

Před léty ohromoval James Bond jakousi krasavici prostřednictvím Ch. Angélus ve vlakové scéně ve filmu Casino Royal. Máte-li podobný vkus jako James Bond, je dnešní nabídka vín od majitelů Angélusuurčená právě vám...

Nabídka En Primeur 2018

Nabídka En Primeur 2018

Hodnocení En Primeur 2018

Hodnocení En Primeur 2018

EN PRIMEUR 2018: 01 - První dojmy

Kampaň En Primeur je opět tady. Máme za sebou první dubnový týden, první nádech atlantického vzduchu a s ním i prvních 500 vůní a chutí bordeauxských vín. Jaký je ročník 2018?

Bordeaux 2018 – první dojmy

První dubnový týden, první nádech atlantického vzduchu a s ním i prvních 500 vůní a chutí bordeauxských vín. Jaký je ročník 2018?

JARNÍ KURZ SOMMELIER s certifikátem 6.4.2019

SOMMELIERSKÁ AKADEMIE pořádá XVIII. ročník vzdělávacího programu - Jarní kurz SOMMELIER - zahájení 6.4.2019 (www.sommelieracademy.eu) - NOVĚ ve vinotéce WINEBAR Michle.

Svatovavřinecké v Ostravě 2019

Derniéra Svatovavřineckého? Ještě ne, přestože sehnat tři desítky atraktivních vzorků nejrozšířenější modré odrůdy českých a moravských vinic dá práce čím dál víc.

Co je bio-víno

Různých sdružení, která usilují o výrobu vína „přírodě blízkým“ a ekologicky šetrným postupem, je velké množství. Liší se v mnoha parametrech (co je dovoleno a co nikoli), mnohdy daných i regionálními specifiky a příslušnou státní legislativou.

Degustace: G. pardi na víně (hudební večer s degustací) 17.5.2019

K poslechu, zpěvu i tanci vám bude vlastní písničky i známé hity (především) ze šedesátých let hrát skupina G.pardi na víně. K ochutnání či popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.

Degustace: Nelítostný souboj v Margaux 16.5.2019

Ch. Giscours a Ch. Rauzan Ségla vs. Pavillon Rouge du Ch. Margaux - bývaly doby, kdy tato vína mívala prakticky stejnou cenovku...

Degustace: Bordeaux - 5 atraktivních duelů 18.4.2019

Deset vín ukáže v pěti mimořádně zajímavých porovnání vín vyšší úrovně nejen to, jak je výsledný charakter vína ovlivněn ročníkem, ale také rozdíly terroiru i způsobem práce jednotlivých vinařství.

Degustační večeře: Sousedská večeře - Provence 17.4.2019

Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.

Degustace: VELKÁ DEGUSTACE BORDEAUX EN PRIMEUR 11.4.2019

Tradiční každoroční přehlídka Bordeaux v jeho mnoha podobách - jak sudových vzorků (tentokrát ročníku 2018), tak dalších současných i starších ročníků vín kategorie Grand Cru Classé i cru bourgeois.

Degustace: G. pardi na víně (hudební večer s degustací) 26.3.2019

K poslechu, zpěvu i tanci vám bude vlastní písničky i známé hity (především) ze šedesátých let hrát skupina G.pardi na víně. K ochutnání či popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.

Degustace: Jakpak nám to zraje? Velká degustace r. 2006 14.3.2019

Ch. Cos d´Estournel, Ch. Pichon Baron, Forts de Latour…. a celá plejáda dalších vín všech kategorií z ročníku 2006 Vám bude k dispozici v rámci velké víněnkové degustace, kdy si každý vybírá dle svého zájmu, co chce ochutnat.

Degustační večeře: Sousedská večeře - Francouzský jihozápad 13.3.2019

Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.

Degustace: Po proudu řeky Rhôny 28.2.2019

Crozes Hermitage 2016 od Michela Tardieu spolu s Châteauneuf-du-Pape ze Ch. Vaudieu 2014 budou největšími taháky této degustace, které zdatně doplní Gigondas 2015 z Domaine de Bosquets, Vinsobres 2015 od Domaine Perrin a další lahodná vána francouzského jihu.

Degustace: Bio vína – mýty a skutečnost 21.2.2019

Co skutečně znamená termín bio, jak se takto označená vína liší od „běžných“ vín na straně jedné a od biodynamických na straně druhé.

Degustační večeře: Sousedská večeře - Bordeaux 13.2.2019

Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.

Kabernety v Ostravě 2018

Skupina kultivarů s okcitánskou koncovkou „et“ (odkaz na drobné bobule), jejichž souhrnný název odvozují jedni od latinského „caput nigre“ (ve smyslu keř révy, plodící modré hrozny) a druzí od karmínové „bordó“ barvy vín (jazyková mutace carménère), byla ostravskými vínobuditeli posuzována již několikrát.

Tardieu Laurent - ročník 2017

Tardieu Laurent - ročník 2017

Tramín v Ostravě 2018

Navoněné příslušníky pestré starobylé rodiny Tramínů, tj. Tramín červený a Tramín kořenný, posuzovali ostravští vínobuditelé r. 2002. Letos na podzim poprvé přišel na řadu doyen rodu, méně aromatický Savagnin alias Tramín bílý (staročesky Brynšt), a paletu barev obohatily módní odstíny oranžové…

Degustační večeře: Kulinářská Tour de France – Champagne 19.12.2018

Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu nás tentokráte zavede do kraje slavného svými nezaměnitelnými sekty.

Degustace: VELKÁ MIKULÁŠSKÁ DEGUSTACE 6.12.2018

Velká přehlídka francouzských vín mnoha regionů, různých stylů i věku.

Degustace: Ausone! Aneb velký průvodce Saint-Émilionem

V týdnu od 19.11. (přesný termín po dohodě se zájemci). Jsou vína, která by člověk měl ochutnat alespoň jednou za život. K nim zcela nepochybně patří nejdražší (a nejspíše opravdu nejlepší) víno St-Émilionu – Ch. Ausone.

Degustační večeře: Kulinářská Tour de France – Beaujolais 21.11.2018

Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu. A Beaujolais Nouveau poteče tentokrát proudem….

Degustace: Champagne – proměny stylů 15.11.2018

Dva crémanty budou předscénou pro 7 šampaňských vín, v nichž porovnáme, jak obstojí jedna z nejlepších komerčních značek (Veuve Cliquot) vedle špičkových domů (Jacquesson, Roederer) a jak odlišný výraz dá vínu převaha odrůdy Chardonnay, Pinot Noir či Pinot Meunier.

Degustace: Kouzlo starých vín 8.11.2018

Napříč apelacemi i časem – volná, víněnková degustace. Na výběr bude 25 francouzských vín z posledních 50 let. Unikátní možnost nahlédnout, jak víno stárne a jaký vliv na to má kvalita ročníku či povaha odrůdy.

Degustace: G. pardi na víně (hudební večer s degustací) 30.10.2018

K poslechu, zpěvu a případně i tanci vám bude vlastní písničky i písně obecně známé hrát skupina G.pardi na víně. K decentnímu ochutnání či bohapustému popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.

Degustace: Monografie - Ch. Sociando Mallet 25.10.2018

Na etiketě bez jakékoli klasifikace, zato s kvalitou předčící mnohá Grand Cru Classé. Skvělý terroir nad řekou v sousedství St. Estephe s příběhem téměř zaniklého a poté ke slávě znovuvzkříšeného château.

Degustace: Bordeaux - 5 duelů 18.10.2018

Deset vín ukáže v pěti zajímavých porovnání nejen to, jak je výsledný charakter vína ovlivněn ročníkem, ale také rozdíly terroiru i stylu jednotlivých vinařství.

Degustační večeře: Kulinářská Tour de France – Burgundsko 17.10.2018

Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu. Několikachodové večerní menu s vybranými burgundskými víny.

Beaujolais Nouveau 2018 – slibuje lahodnost a svěžest

Krásné počasí během sklizně jen završilo úspěšný rok pro vinaře v Beaujolais. První sklizené hrozny ukazují po všech stránkách výtečnou kvalitu - víno bude bohaté a koncentrované, aniž by přitom ztratilo na své typické svěžesti a lahodnosti.

Chardonnay v Ostravě 2018

Zatímco hollywoodský film Bokovka vedl k celosvětovému nárůstu prodeje Pinotu noir, v případě Chardonnay zafungoval „product placement“ obráceně. Kdo by kupoval stejné víno jako zoufalá Bridget Jonesová?

EN PRIMEUR 2017: 21 - Glana, Pressac, La Rousselle

Jsme si vědomi, že cenám Jos. Oppelta synovce konkurovat nemůžeme (věřte nebo ne - ty ceny níže jsou opravdu v korunách). Na druhou stranu je ale třeba říci, že ročník 2017 je lepší než třeba 1925 :-)

Příbuzná nabídka

La Vieille Ferme rosé 2017

Plnější, bohatá růžová až načervenalá barva. Ve vůni i chuti jsou patrné karamelové tóny...
Skladem 120 ks
Cena
178 Kč

Anjou blanc 2015/17 (Ch. de la Roulerie)

Skvělé gastronomické víno, které se jako málokteré hodí i k zeleninovým pokrmům, chřestu, sushi či orientální kuchyni.
Skladem 90 ks
Cena
344 Kč

Vacqueyras Vieilles Vignes 2014

Vacqueyras, staré vinice a M. Tardieu - ve výsledku nemůže přijít nic než mocné, lahodné, ohromující víno.
Skladem 12 ks
Cena
600 Kč